Hlavní obsah

Pomalejší růst nerovná se krize. Není fér strašit, když tu žádné signály nejsou, upozorňuje analytik

Rozhovor s analytikem Akcenty Miroslavem Novákem.Video: Aleš Černý, Seznam Zprávy

 

Reklama

„Objevují se jasné signály o zpomalení ekonomiky. Ale rozhodně si myslím, že jsme ještě daleko od bodu, kdy bychom mohli jednoznačně říci, že přijde krize,“ myslí si analytik Akcenty Miroslav Novák.

Článek

Pesimismus na čtvrtečním pražském Investičním fóru by se dal málem krájet. Hned v úvodu padla zmínka o loňském výsledku 70 tříd aktiv sledovaných Deutsche Bank. V minusu za loňský rok skončilo 93 procent z nich, což je historický rekord od roku 1901, kdy tento ukazatel banka sleduje.

A hned vzápětí zaznělo, že letos nebude lépe. Spíše naopak. Brexit, obchodní války a nájezd nepříznivé fáze investičního cyklu. Raffaella Tenconi z londýnské poradenské firmy ADA Economics vyjmenovala a stručně popsala tři trendy, které budou (nejspíš negativně) ovlivňovat letošní rok.

Přesto ale další ze spíkrů – analytik společnosti Akcenta Miroslav Novák – upozorňuje v rozhovoru pro Seznam Zprávy na to, že některými jeho kolegy přivolávaná krize letos nepřijde.

Další krizi Česko nezvládne, varuje David Klimeš.Video: Zuzana Kubátová

Rozhodně ne taková, kterou si lidé pamatují z přelomu poslední dekády. Tehdy ve dvou vlnách meziročně klesal hrubý domácí produkt (HDP), firmy propouštěly, mzdy a platy nerostly, nebo se dokonce v rámci úspor snižovaly.

Nyní je situace jiná. Instituce jako Ministerstvo financí, Česká národní banka (ČNB) i Mezinárodní měnový fond sice upravily své predikce letošního růstu českého HDP směrem dolů, ale pořád počítají s růstem. Konkrétně mezi 3 a 3,3 procenta za rok.

To znamená, že ekonomický růst oproti loňskému jen mírně zpomalí (v případě predikce ČNB dokonce stále mírně poroste). Růst mají i mzdy.

„Přesně tak. V současnosti výhled na rok 2019 neříká nic o žádné krizi nebo recesi. Je to pouze zpomalení. Růst HDP by měl být stále v plusu, jen asi nedosáhneme tak vysokých hodnot jako v minulých letech,“ přitakává analytik Novák.

Dodává, že mu nepřijde férové strašit krizí v situaci, kdy se neobjevují žádné její signály.

Zároveň Novák připomíná, že současné vyhlídky stále znamenají i to, že se lidé budou mít reálně lépe než dřív. „Vzhledem k růstu mezd by letos měly mít domácnosti v průměru k dispozici více peněz než v předchozích letech,“ dodává Novák.

Přesto ale i on uznává, že česká ekonomika prochází zásadními změnami. Kvůli útlumu v celoevropském autoprůmyslu (zapříčiněným nejen novými evropskými emisními normami) poklesne podle Nováka role průmyslu na úkor služeb.

Celý rozhovor s Miroslavem Novákem najdete ve videu v úvodu článku.

Reklama

Doporučované