Hlavní obsah

Pomluvy a obtěžování. Bakala chce od Zemanova sponzora odškodné přes miliardu

Foto: Profimedia.cz

Uhlobaron a filantrop Zdeněk Bakala získal na svou stranu cenného svědka. Jeho prohlášením nyní podložil návrh rozsudku pro americký soud v Jižní Karolíně, na jehož základě žádá po zakladateli Arca Capital Pavolu Krúpovi kvůli štvavé kampani odškodné 1,6 miliardy korun.

Reklama

aktualizováno •

V USA se chýlí ke konci soudní bitva česko-slovenských miliardářů - Zdeňka Bakaly a Pavola Krúpy. Seznam Zprávy získaly dokumenty z amerického soudu ilustrující pozadí sporu.

Článek

Nestává se často, aby americká justice rozmotávala vyhrocený spor mezi podnikateli s českou působností. Přesně to se ale nyní odehrává u soudu v Jižní Karolíně.

Uhlobaron a filantrop Zdeněk Bakala, který už léta čelí kritice za způsob ovládnutí OKD a jeho následnou správu, se brání proti údajnému vydírání ze strany slovenského finančníka Pavola Krúpy, kterému v roce 2018 udělil prezident Miloš Zeman medaili Za zásluhy.

Seznam Zprávy získaly dokument, který ukazuje, že Bakala a jeho právníci ženou spor do finální fáze. Podali takzvaný návrh na vydání rozsudku pro zmeškání a požadují, aby soud v Beaufortu rozhodl, že Krúpa odpovídá Bakalovi za škodu ve výši 73 358 718 dolarů a má mu uhradit i náklady na právníky ve výši 2 828 817 dolarů - tedy dohromady 1,65 miliardy korun.

Bakala navíc po americké justici žádá, aby Krúpovi do budoucna zakázal vyvíjet na něho jakýkoliv další nátlak a již ho neobtěžoval.

„Pan Bakala předložil důkazy prokazující jeho nárok na náhradu škody, na vydání soudního příkazu ke zdržení se jednání a na zaplacení poplatků a nákladů právního zastoupení. Jak dokládají důkazy pana Bakaly, Krúpa provedl kampaň spočívající v obtěžování, pomluvách a obchodních zásazích, aby od pana Bakaly vynutil peníze,“ stojí v návrhu rozsudku, na který upozornil i server Česká justice.

Soud? Nezajímám se

Pavol Krúpa je slovenský finančník, který dlouhodobě působí i v České republice. V první dekádě nového milénia stál na počátku zbohatnutí expremiéra Stanislava Grosse (ČSSD), před lety zase sponzoroval hnutí ANO a prezidenta Miloše Zemana. V posledních měsících je o něm slyšet zejména v souvislosti s bortící se finanční skupinou Arca Capital, kterou spoluzakládal. S dalšími podílníky je dnes ve válce, dluhy skupiny dosahují 18,6 miliardy korun, padají trestní oznámení a rozjíždí se insolvence. A do toho spor s Bakalou.

„Nemohu to komentovat, protože nevím, co se děje v USA. Nejsem s tím obeznámený, není to pro mě relevantní. Doporučuji přečíst si knihu Kmotr Mrázek od pana Kmenty, kde se píše o Bakalově uplácení, zastrašování a uplácení médií. Bakala by se měl věnovat tomu, jak vrátit 15 miliard vytunelovaných z Česka a OKD a vrátit byty tisícovkám rodin,“ řekl Krúpa Seznam Zprávám.

Mluvčí Bakalovy společnosti BM Management Šárka Samková nechtěla výše uvedený Krúpův výpad na adresu Bakaly komentovat. Podle ní Bakala, někdejší vlastník severomoravských dolů OKD, nashromáždil dostatek důkazů pro tvrzení, že Krúpa z něho chtěl vymámit zhruba 23 milionů dolarů (499 milionů korun).

„Právní úkony učiněné Zdeňkem Bakalou poskytují důkazy o vedení dezinformační kampaně, obtěžování a vydírání, kterým se Pavol Krúpa podle žaloby snažil získat desítky milionů dolarů. Soudní spor nebudeme v této fázi více komentovat,“ sdělila mluvčí BM Management Šárka Samková.

Proč je soud v USA?

Zdeněk Bakala je český a americký podnikatel a investor, v ČR mu dle magazínu Forbes náleží 11. místo nejbohatšího našince.

V tuzemsku už ale příliš času netráví, domy má zejména v Jihoafrické republice a na americkém ostrově ve státě Jižní Karolína, kde se kvůli jeho bydlišti soud s Pavolem Krúpou i odehrává.

Skandující herci

Bakala a jeho právníci svůj návrh na rozsudek podložili vyjádřením podnikatele Adama Swarta ze září roku 2020. Šéf agentury Crowds přiznal, že pro Krúpu pracoval a stál za provedením nátlakové kampaně proti Bakalovi. Swartovo svědectví popisuje drsné obchodní praktiky.

„Na začátku března roku 2018 si společnosti Arca Capital a Krupa Global Investments objednaly služby naší společnosti Crowds na několik projektů. Chápal jsem to tak, že Pavol Krúpa stojí za oběma společnostmi,“ uvedl Swart v prohlášení pro americký soud ve státě Jižní Karolína.

Podle jeho slov si Krúpa objednával protesty a kampaně nejen proti Bakalovi, ale i zahraničním firmám jako AmTrust Financial, Kraft Heinz Company (v nich vlastnila Krúpova skupina menšinové podíly) či GE Moneta Money Bank.

V souvislosti s touto bankou se jeden z objednaných protestů odehrál i před sídlem pražské advokátní kanceláře Weil (dnes Skils), která v Česku Monetu právně zastupovala. Šéf kanceláře Karel Muzikář si protest před jeho sídlem u Karlova mostu vybavil, komentovat to však s odstupem času už nechtěl.

Pak už se ale pozornost Swartovy firmy Crowds soustředila na finančníka Bakalu. „V červnu 2018 si nás Krúpův tým - včetně jeho synovce Juraje a tiskové mluvčí - najal na kampaň proti Zdeňku Bakalovi. Součástí projektu byl vznik webu, organizování demonstrací, rozdávání letáků v průběhu akcí, zasílání e-mailů a provádění telefonátů,“ uvedl Swart v aktuálním prohlášení.

Vznikl speciální web StopBakala.org, na který se pověsily články a zmínky o tom, jak měl Bakala podplácet členy vlády, podvést horníky a připravit je o jejich domovy - to vše dle Swarta za aktivní spolupráce a po odsouhlasení Krúpou a jeho týmem. Swartova agentura se zaměřila i na útoky na Bakalovy filantropické a vzdělávací projekty - ať už šlo o Knihovnu Václava Havla, Aspen Institute či galerii Dox.

Když v roce 2018 Bakalova skupina prodávala pražský administrativně-společenský komplex Forum Karlin, Swart tvrdí, že kontaktoval kupce - realitní fond Amundi - s tím, že koupí-li od Bakaly karlínský objekt, mohou nastat problémy.

Pak si podle Swarta Krúpa objednal zaplacené protesty před jedním z Bakalových domů v Jižní Karolíně. „Demonstranti byli zaplacení herci, které angažovala naše společnost Crowds. Protestující měli navodit dojem, že jsou součástí takzvané Koalice na podporu horníků OKD. Protestující nesli cedule s nápisy, že Bakala je podvodník, a skandovali, že Bakala je sráč,“ popsal Adam Swart z agentury Crowds.

Fotky a videa z této akce pak odeslala týmu Krúpy, včetně tiskové zprávy o zinscenovaném protestu před Bakalovým obydlím.

Hlavně tajně!

Na co si Swartova firma musela dávat pozor, byla naprostá diskrétnost a nepropojitelnost antibakalovské kampaně s Arca Capital. „Tým Pavola Krúpy - po kampani proti Moneta Bank - zdůrazňoval a trval na tom, aby nebylo možné veřejně propojit Arca Capital s antibakalovskými protesty,“ uvedl v prohášení Swart.

Na dotaz, co Krúpa říká na Swartovo svědectví týkající se nejen jeho osoby, ale i jeho synovce Juraje a mediální spolupracovnice z Arca Capital, Krúpa odpověděl, že o průběh sporu se nezajímá, neboť jej považuje za vykonstruovaný.

„Nečetl jsem to a upřímně mě to ani nezajímá. To obvinění absolutně odmítám. Je to účelové a šikanózní vůči mé osobě, jelikož jsem poukázal na ten obrovský tunel, co Bakala v ČR způsobil,“ řekl Seznam Zprávám Krúpa.

Foto: Profimedia.cz

V roce 2018 udělil prezident Miloš Zeman podnikateli Pavolu Krúpovi medaili Za zásluhy. Mimo jiné za boj proti Zdeňku Bakalovi.

Bakala žalobu podal nejen na Krúpu, ale i na Swarta. Ten po čase otočil, Bakalovi se omluvil a začal s ním spolupracovat.

„Adam Swart přiznal, že on a jeho společnost byli při vedení této nepřátelské kampaně řízeni firmou Krupa Global Investments. Vedle omluvy se Swart zavázal, že on i jeho společnost se zdrží jakýchkoliv dalších útoků na Zdeňka Bakalu a s ním spojené organizace. Dále se zavázal poskytnout důkazy v případě Pavla Krúpy, který čelí obviněním vzneseným podle amerického federálního zákona proti vydírání a korupci (RICO),“ doplnila mluvčí Bakalovy společnosti BM Management Šárka Samková.

Velvyslanec obhájce

Tento podnikatelský spor má i politický podkres. Jedním z Bakalových obhájců je bývalý americký velvyslanec v České republice Andrew Schapiro, který v Praze působil v letech 2014 až 2017.

Mezi ním a prezidentem Milošem Zemanem nepanovaly v průběhu jeho českého angažmá idylické vztahy. V roce 2015 americký diplomat upozornil, že Zeman by mohl být jediným čelním představitelem státu EU na oslavě 70. výročí konce druhé světové války v Moskvě. Schapiro takovou situaci označil za „poněkud prekérní“.

Česká hlava státu posléze prohlásila, že si do svých zahraničních cest nenechá mluvit. „Obávám se, že po tomto prohlášení má naopak velvyslanec Schapiro dveře na Hrad zavřené,“ uvedl tehdy Zeman.

V probíhajícím sporu pak Bakala, zastupovaný Schapirem, žaluje u amerického soudu Krúpu, který v roce 2018 dostal od Zemana medaili Za zásluhy. Mimo jiné za boj proti Bakalovi a jeho působení v OKD.

Někdejší parťáci jdou proti sobě

Pavol Krúpa a Rastislav Velič bývali parťáky. Skupina Arca Capital byla jejich společným dílem. V poslední době se ale rozkmotřili a podávají proti sobě trestní oznámení.

Cítit je to i ve sporu kolem Zdeňka Bakaly. Rastislav Velič se postavil na jeho stranu a americkým orgánům nabízí součinnost.

„Je nepřípustné, aby takové jednání vykazující znaky trestného činu vydírání zůstalo nepovšimnuto. Chceme zabránit tomu, aby se takové praktiky opakovaly, protože obdobným útokům ze strany bývalého akcionáře čelí několik měsíců i skupina Arca Capital. Jsme proto připraveni poskytnout součinnost orgánům činným v trestním řízení nejen na území České republiky, Slovenska i Spojených států,“ uvedl Velič, majoritní akcionář skupiny Arca Capital.

Reklama

Doporučované