Hlavní obsah

Pomluva se nepotvrdila, vzkázal soud Válkové ke stížnosti na kauzu Urválek

Foto: Vojtěch Veškrna, Seznam Zprávy

Poslankyně Helena Válková (ANO)

Reklama

Policisté odložili trestní oznámení, které loni podala vládní zmocněnkyně pro lidská práva Helena Válková (ANO) kvůli článku o její někdejší spolupráci s komunistickým prokurátorem Josefem Urválkem.

Článek

Poslankyně Válková označila za pomluvu tvrzení serveru Info.cz, že se podílela na šikaně disidentů.

Mluvčí pražského městského státního zastupitelství Aleš Cimbala televizi sdělil, že podezření z trestného činu pomluvy se nepotvrdilo. Na webu to dnes uvedla České televize.

„Dotazovaná věc byla policejním orgánem odložena, neboť ve věci nešlo o podezření z trestného činu,“ řekl mluvčí.

Urválek jako prokurátor mimo jiné poslal v roce 1950 na smrt političku Miladu Horákovou. Článek Info.cz loni v lednu upozornil na to, že Válková s Urválkem sepsala koncem 70. let odborný článek obhajující takzvaný ochranný dohled, zneužívaný komunistickým režimem k šikaně disidentů.

Poslankyně v trestním oznámení odmítla tvrzení historika Petra Blažka, že musela vědět o zneužívání ochranného dohledu k šikaně odpůrců režimu. Blažek podle ní pro svá tvrzení neměl žádný důkaz.

Válková se několik dní po zveřejnění článku rozhodla nekandidovat na ombudsmanku. Zdůvodnila to svým někdejším členstvím v komunistické straně, nikoliv spoluprací s Urválkem. Vzdát se funkce vládní zmocněnkyně odmítla, což zapříčinilo odchod dvou členů Rady vlády pro lidská práva.

Reklama

Doporučované