Hlavní obsah

Pomoc malým prodejnám: mohou žádat o peníze z programu rozvoje venkova

Foto: Wikimedia Commons/Petr1888

Ilustrační fotografie.

Reklama

Zemědělci mohou ode dneška žádat o peníze z dalšího kola Programu rozvoje venkova. Nově mohou o finanční podporu požádat i malé prodejny potravin, které spolupracují se zemědělci.

Článek

Ministerstvo zemědělství v něm přerozdělí 75 milionů korun, uvedlo dnes v tiskové zprávě. Ještě v předchozím kole se přerozdělovalo 1,6 miliardy korun. Peněz ubývá, protože je konec programového období a byly už vyplacené v předešlých letech.

„Nově jsme se rozhodli zařadit mezi možné zájemce i malé prodejny potravin, které splňují definici mikropodniku. Mohou si zažádat o příspěvek například na vybavení nebo stavební úpravy. Zejména na vesnicích je potřeba tyto prodejny podpořit, aby lidé měli možnost nakoupit si potraviny v blízkosti svého domova,“ uvedl ministr zemědělství Miroslav Toman (za ČSSD). Na toto opatření je vyčleněno 20 milionů korun. Míra dotace je od 25 do 50 procent. Příjem žádostí končí 28. dubna.

V podzimním kole programu by mělo být znovu více peněz. Vláda v březnu souhlasila s tím, že se do programu přidá 3,3 miliardy korun. Peníze na potravinovou soběstačnost získají zemědělské podniky na investice (2,3 miliardy korun), 300 milionů korun půjde podle Ministerstva zemědělství na zlepšení životních podmínek zvířat a zbylých 400 milionů korun dostanou lesníci na pořízení techniky pro boj s kůrovcem.

Z Programu rozvoje venkova mohou zemědělci v současném sedmiletém období do roku 2020 čerpat téměř 97 miliard korun. Podíl českého rozpočtu na programu je 35 procent, zbytek jsou evropské zdroje.

Reklama

Doporučované