Hlavní obsah

Pomoc „nepříteli lesů“ i rána pro LGBT, nový brazilský prezident se chopil moci

Jair Bolsonaro bezprostředně po nástupu do funkce nezahálí.Video: Šimon Trantina, AP, Reuters

 

Reklama

Krajně pravicový Jair Bolsonaro složil prezidentskou přísahu na Nový rok a hned nadcházející den se pustil do plnění svých předvolebních slibů. Jeho první exekutivní kroky se dotkly LGBT komunity a iniciativ za ochranu životního prostředí.

Článek

Jen několik hodin poté, co nastoupil do prezidentské funkce, začal Jair Bolsonaro vládnout.

Hned 2. ledna bývalý voják a zarytý obdivovatel brazilské vojenské junty, která v zemi vládla v letech 1964–85, začal ovlivňovat ekologické směřování Brazílie, když přesunul vládní program správy přírodních rezervací a ochrany domorodých obyvatel z kompetence ministerstva životního prostředí na ministerstvo zemědělství.

To vede podnikatel a miliardář Blairo Maggi, který vlastní Grupo Amaggi, největšího výrobce sóji na světě. Činnost společnosti je vůči zdraví amazonských pralesů značně nepřátelská, stojí za zvyšováním míry odlesňování.

V roce 2006 Maggiho dokonce organizace Greenpeace „ocenila” cenou zlaté motorové pily pro největšího nepřítele lesů. Tehdy byl guvernérem státu Mato Grosso, který za jeho vlády v letech 2003 až 2004 přišel o 48 % zalesněné plochy.

Už před volbami několikrát vyhrožoval, že zruší ministerstvo životního prostředí, protože je podle něj globální oteplování pouze konstrukt.

Velmi kriticky se také vyjadřoval na adresu iniciativ za ochranu životního prostředí, zejména deštných pralesů v oblasti Amazonie, a obranu proti jejímu odlesňování, která v posledních letech nabírá na síle.

„Osvoboďme Brazílii a ministerstvo zahraničí od mezinárodní ekologické ideologie, která naši zemi v posledních letech pohltila,” řekl během své volební kampaně.

Bolsonarovi kritici se jeho vlády obávají kromě ekologie také kvůli menšinám, zejména domorodým Brazilcům a LGBT komunitě. Prezident je nakloněn myšlence, že je potřeba domorodcům pomoci ven z pralesů a integrovat je do široké společnosti, aby se jich týkaly stejná práva a povinnosti jako všech ostatních občanů.

Je také toho názoru, že LGBT komunita disponuje dostatečnými právy a že je není potřeba nijak rozšiřovat. Stejnopohlavní svazky jsou v Brazílii legální od roku 2013, tamní komunita homosexuálů se však nyní strachuje více než kdy jindy, že tento stav skončí.

Program pro práva komunity homosexuálů, bisexuálů a transgender osob mělo ve svých kompetencích ministerstvo lidských práv. Tomu však Bolsonaro ve středu učinil přítrž, když jej úplně zrušil.

Reklama

Související témata:

Doporučované