Hlavní obsah

Pomoc pro Čadské jezero. Na obranu před islamisty půjde miliarda

Německý ministr zahraničí slíbil přispět do sbírky pro oblast Čadského jezera.Video: Zuzana Lachnitová, Reuters

 

Reklama

Mezinárodní konference řešící situaci obyvatel kolem Čadského jezera se letos konala v Berlíně. Podle OSN je nutné vybrat částku zhruba 35 miliard korun.

Článek

Německý ministr zahraničí Heiko Maas na mezinárodní konferenci pro oblast Čadského jezera slíbil darovat více než tři a půl miliardy korun. Obyvatelé regionu jsou podle něj s pomocí schopni společně bojovat proti teroristickým organizacím, jako jsou skupiny Boko Haram nebo Islámský stát. Dále řekl, že se v oblasti odehrála jedna z největších humanitárních katastrof našich dob.

Věnovanou částku by oblast jezera Čad měla dostat do roku 2020. Jedna miliarda by měla být investována do obrany a rozvoje projektů v regionu, stejnou částku Německo oblasti přislíbilo minulý rok na sbírce v Oslu.

Bojovníci z teroristické organizace Boko Haram podle Maase od roku 2009 zabili už více než 30 tisíc lidí. V poslední době se v okolí jezera Čad zvýšil počet teroristických útoků, což by podle něj mohlo mít následky i pro bezpečnost v Evropě.

Evropský komisař pro humanitární pomoc Christos Stylianides uvedl, že v oblasti je silná nezaměstnanost a chudoba, která pro extremisty představuje ideální podmínky, protože obyvatelům slibují změnu.

V oblasti se pak podle Maase nachází více než 220 tisíc uprchlíků. Podle OSN potřebuje v oblasti Čadského jezera více než deset milionů obyvatel humanitární pomoc a ochranu, kvůli nedostatku vody a jídla i kvůli zvýšeným násilnostem.

Podle Deutsche Welle se konference zúčastnili zástupci z OSN, Nigérie, Německa a Norska, kteří se snažili navázat na loňskou schůzi. Té se zúčastnilo 14 států, kterým se podařilo vybrat téměř patnáct miliard korun, z nichž polovina zatím nebyla splacena. Letos země podle OSN potřebují dosáhnout na částku téměř 35 miliard korun.

Reklama

Doporučované