Hlavní obsah

Pomoc se blíží. USA a Japonsko darují zasaženým zemím miliony vakcín

Foto: Profimedia.cz

Spojené státy a Japonsko mají přebytek vakcín proti koronaviru. Darují je proto ostatním zemím.

Reklama

Spojené státy oznámily, kterým státům darují 25 z 80 milionů dávek proticovidových vakcín, které slíbily poskytnout zemím těžce zasaženým pandemií koronaviru. Japonsko pak informovalo, že daruje přes milion vakcín Tchaj-wanu.

Článek

Americký prezident Joe Biden ve čtvrtek oznámil, kam poputuje prvních 25 milionů dávek z 80 milionů proticovidových vakcín, které se Spojené státy zavázaly rozeslat po celém světě do konce června. Informovala o tom agentura Reuters.

„Jsme v pozici, kdy můžeme pomoci ostatním, a proto ostatním pomůžeme,“ prohlásil bezpečnostní poradce Bílého domu Jake Sullivan. Nejméně tři čtvrtiny z prvních 25 milionů dávek poputují do programu COVAX Světové zdravotnické organizace (WHO), který je rozdělí mezi země Střední a Jižní Ameriky, Asie a Afriky. Spojené státy si ponechají poslední slovo v tom, kde darované dávky skončí.

Washington zbytek vakcín přidělí konkrétním místům - část například dostanou obyvatele palestinských území. Koordinátor Bílého domu pro boj proti koronaviru Jeff Zients uvedl, že dávky pocházejí z přebytku, kterým Spojené státy disponují. Jedná se o látky, které schválil americký Úřad pro kontrolu potravin a léčiv (FDA). Vybrané země tak dostanou vakcíny od společností Pfizer, Moderna a Johnson & Johnson. V případě vakcíny AstraZeneca se čeká na stanovisko FDA.

Biden při té příležitosti prohlásil, že si je dobře vědom toho, že Spojené státy nebudou před pandemií zcela v bezpečí, dokud nebude naočkován i zbytek světa. Zdůraznil ale, že za vakcíny od vybraných zemí neočekává žádné „protislužby“ či laskavosti. Spojené státy by měly jít podle šéfa Bílého domu příkladem a vyvést svět z pandemie.

USA už dříve darovaly 4 miliony dávek Kanadě a Mexiku. Bidenova administrativa se v posledních týdnech také přiklání k tomu, aby byly uvolněny vakcínové patenty. Co se týče očkovací kampaně ve Spojených státech, Biden by rád dosáhl 70procentní proočkovanosti do 4. července, kdy Američané slaví Den nezávislosti.

Koordinátor Bílého domu pro boj proti koronaviru Jeff Zients včera vyzval další země, aby učinily podobně solidární krok a přislíbil, že USA budou v darování dodatečných dávek pokračovat i během letních měsíců

Ke Spojeným státům se ve čtvrtek připojilo Japonsko, které oznámilo, že daruje 1,24 milionu dávek očkovací látky Tchaj-wanu. Ostrovní stát se v současné době potýká s další vlnou nákazy. Trpí nedostatkem vakcín, a kritizuje Čínu za to, že mu schválně látky neposkytuje, respektive blokuje jejich nákup.

Země vycházejícího slunce daruje Tchaj-wanu očkování od společnosti AstraZeneca, informoval deník The Japan Times. Podle vládních zdrojů by měly látky na ostrov dorazit už v pátek.

Podle tchajwanské vlády může za chybějící očkovací látky komunistická Čína, která dlouhodobě považuje Tchaj-wan za svou součást a snaží se ho na mezinárodním poli všemi prostředky izolovat. Čína měla podle místní vlády zasáhnout i v případě dohody, kterou se Tchaj-wan snažil vyjednat se společností Pfizer. Vakcíny, které Čína má, navíc na místo pomoci Tchaj-wanu využívá v očkovací diplomacii.

Japonsko, které začalo s očkováním v únorů, by mělo mít dostatek vakcín pro všechny občany starší 16 let i přes dar, který poskytlo. V zemi se rovněž očkuje látkami firem Pfizer a Moderna.

„V časech nouze si musíme pomáhat,“ okomentoval krok japonský ministr zahraničí Tošimicu Motegi. Připomněl, že když Japonsko v roce 2011 zasáhla vlna tsunami, Tchaj-wan okamžitě přispěchal na pomoc.

Reklama

Doporučované