Hlavní obsah
Online

Online: Mimořádně rychlý mimořádný summit. Lídři EU odsouhlasili rozvod s Británií

Lídři EU odsouhlasili podobu brexitové dohody.Video: Klára Mališová, Reuters

 

Reklama

aktualizováno •

Prezidenti a premiéři 27 zemí Evropské unie v neděli v Bruselu potvrdili souhlas s textem smlouvy o vystoupení Británie z evropského bloku. Za Českou republiku jednal premiér Andrej Babiš. Dění kolem summitu v Bruselu jsme sledovali online.

Článek

Šéfové států a vlád sedmadvaceti zemí Unie kromě dohody o brexitu podpořili i text politické deklarace popisující vztahy obou stran v budoucnosti.

Na unijní straně musí dohodu ještě podpořit europarlament a Rada EU. Členské země ji pak formálně schválí v souladu s článkem 50 unijní smlouvy, kterým se příprava brexitu řídí. Tím bude kontinent připraven a míč se ocitne na britské straně kanálu La Manche, kde bude muset projít britským parlamentem. Pokud se tak nestane, hrozí takzvaný tvrdý brexit bez dohody.

„Dohoda je nejlepší a jediná možná," zaznělo úst z předsedy Evropské komise Junckera i britské premiérky Mayové. Juncker to na tiskové konferenci vzkázal přímo britským poslancům a doporučil jim, aby dohodu schválili.

Německá kancléřka Angela Merkelová označila nadcházející odchod Británie z Evropské unie za tragický. Dnešní dosažení dohody o tom, jak by se brexit měl odehrát, však ocenila. „Je to historický den, který vyvolává velmi nejednoznačné pocity. Je tragické, že Británie po 45 letech opouští Evropskou unii. Ale samozřejmě musíme respektovat hlas britských občanů,“ řekla Merkelová novinářům po summitu, který dohodě o brexitu dal zelenou. „Je dobré, že máme dohodu (…). Můžeme tedy říci, že z hlediska 27 členských států existuje základ pro spořádaný rozchod a budování příštích vztahů,“ dodala. Merkelová odmítla spekulovat, co se stane, pokud dohodu odmítne britský parlament. Věří, že premiérka Theresa Mayová udělá vše, aby vyplnila svou část závazků, a připomněla také rčení „Kde je vůle, tam je cesta“.

Francouzský prezident Emmanule Macron spojil brexit s potřebou reformovat Evropskou unii a je přesvědčen, že si z něj EU musí vzít poučení a změnit se. „Musíme vyvodit všechny důsledky, protože se ukázalo, že Evropská unie má slabiny. Lze ji zlepšit. Evropa musí být přebudována. To je možnost, kterou podporuji a na které budeme dále pracovat,“ řekl. „Není to den, kdy bychom měli slavit, ale ani den smutku. Je to volba svrchovaného lidu,“ dodal na adresu britského rozhodnutí. Irský premiér Leo Varadkar na adresu britského parlamentu, kde brexitová dohoda vyvolává námitky, upozornil, že vyjednat lepší dohodu není možné. Španělský premiér Pedro Sánchez dal najevo uspokojení nad tím, jak byla ošetřena problematika Gibraltaru, o který Madrid a Londýn vedou vleklý spor.

Rozsáhlá smlouva upravuje okolnosti samotného brexitu a řeší kromě jiného i přechodné období. Související deklarace popisuje, jak by v budoucnosti mělo vypadat těsné partnerství Unie a Británie v řadě oblastí. Podpora obou dokumentů se na nedělním mimořádném summitu EU očekávala.

  • Dohoda je jediná možná a nejlepší i podle Mayové

    Britská premiérka Theresa Mayová vystoupila v Bruselu před novináři a zopakovala slova předsedy Evropské komise Junckera, že dohoda, kterou v neděli lídři evropských zemí podpořili, je nejlepší a jediná možná. Mayová dále vyjmenovala přínosy, které dohoda přináší, jako je například odvrácení rizika tvrdé hranice mezi Severním Irskem a Irskem nebo konec volného pohybu osob. Několikrát zdůraznila, že dohoda je v národním zájmu Británie.

    Na otázku, zda s evropskými lídry sdílí smutek z rozchodu s Unií, odpověděla, že nikoliv. Důvod, proč smutek cítí někteří lidé v Evropské unii i v Británii, prý Mayová chápe. Spolupráce Spojeného království a Evropské unie ale podle ní bude pokračovat i po brexitu. Zajistit brexit Mayová bere „jako svou povinnost“ a stejně by podle ní měli k věci přistoupit i britští poslanci.

  • Babiš: Pokud Britové dohodu odmítnou, bude EU postupovat jednotně

    Pokud britský parlament odmítne potvrdit dojednaný text smlouvy o brexitu, očekává český premiér Andrej Babiš okamžité svolání mimořádného summitu ostatních 27 zemí Evropské unie. Sedmadvacítka, která dnes na vrcholné schůzce v Bruselu text dohody o 585 stranách podpořila, by se podle něj poradila a v každém případě nadále postupovala jednotně.

    Přes nejistou britskou vnitropolitickou situaci ale český premiér nyní očekává, že britští poslanci dohodu, se kterou už souhlasila vláda premiérky Theresy Mayové, v prosinci schválí. „Já si myslím, že to dopadne dobře. Určitě je pro Británii výhodné, aby tuto dohodu britský parlament ratifikoval,” prohlásil Babiš.

  • Mezi EU a Británií zůstává podle Junckera „něco jako láska”

    „Nemyslím si, že Británie bude stejnou třetí zemí jako ostatní třetí země. Mezi námi zůstává něco jako láska,“ odpověděl Juncker na dotaz ohledně budoucích vztahů EU s Británií.

  • Dohoda je podle Junckera nejlepší a jediná možná

    Předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker na tiskové konferenci vzkázal britským poslancům, že navrhovaná dohoda je jediná a nejlepší možná. Spolu s Junckerem před novináři vystoupil i předseda Evropské rady Donald Tusk. Ten řekl, že nehledě na to, jak všechno skončí, zůstanou Evropská unie a Británie přáteli.

    Na otázku, zda Unie umožní nějaké změny, pokud Mayová neprotlačí dohodu přes parlament, Juncker odpověděl, že „dohoda je nejlepší”. Tusk byl opatrnější a řekl, že nyní je špatné snažit se předpovědět, co se stane.

  • Sturgeonová: Teměř nic v dopise Mayové není pravda

    Skotská premiérka a šéfka Skotské národní strany (SNP) Nicola Sturgeonová na Twitteru zkritizovala dopis Theresy Mayové, ve kterém britská premiérka slibuje Britům, že brexitová dohoda je výhodná pro celé Spojené království a žádá o podporu. Sturgeonová nazvala dopis zoufalým a uvedla, že téměř nic z jeho obsahu není pravda. Dohoda je podle Sturgeonové špatná a britský parlament by ji měl zamítnout.

  • „Dohoda je otřesná,” řekl Nigel Farage

    Bývalý předseda Strany nezávislosti Spojeného království (UKIP) Nigel Farage, který byl jednou z hlavních tváří kampaní za brexit před referendem v roce 2016, ještě před summitem řekl, že brexitová dohoda je otřesná. Lepší variantou je podle něj druhé referendum o brexitu i takzvaný tvrdý brexit. Jako europoslanec bude proto hlasovat proti dohodě.

  • Možné scénáře dalšího vývoje

    1) Pokud dohodu o brexitu schválí i britský parlament, Velká Británie opustí 29. března 2019 řady EU. V následném přechodném období bude Británie součástí celní unie a v Severním Irsku se navíc budou řídit pravidly jednotného trhu EU.

    2) V případě, že dohoda britským parlamentem neprojde, velmi pravděpodobně přijde na řadu varianta „no deal”, tedy tvrdý, chaotický brexit bez dohody. Pro premiérku Mayovou by to znamenalo téměř jistý konec v čele vlády.

    3) Může dojít i k tomu, že brexitová dohoda projde, ale nepodaří se dojednat třetí, a po takzvané rozvodové smlouvě a politické deklaraci, poslední důležítý text spojený s brexitem – obchodní dohoda. V tom případě by Spojené království mohlo uváznout v provizoriu přechodného období, což by znamenalo, že zůstane například i v celní unii.

    4) Pokud by s tím souhlasilo všech 27 členských států, dvouletá lhůta pro vyjednávání stanovená v článku 50 Lisabonské smlouvy by se mohla prodloužit. Tím pádem by Spojené království 29. března 2019 ještě z EU definitivně neodešlo.

    5) Kdyby nastal bod 4) a současně padla vláda Theresy Mayové, Dolní sněmovna by v novém složení mohla teoreticky odhlasovat vypsání druhého referenda o brexitu, kde by jednou z alternativ bylo setrvání Británie v EU. Podle některých právníků je ale sporné, zda je možné aktivaci článku 50 Lisabonské smlouvy vzít zpátky.

  • Následuje jednání s Mayovou

    Dalším bodem na pořadu summitu je jednání lídrů zemí EU s britskou premiérkou Theresou Mayovou. Začít by mělo každou chvíli.

  • Jednání netrvalo ani 40 minut

    Od začátku jednání lídrů sedmadvacítky do oznámení podpory dohodě a deklaraci Donaldem Tuskem uplynulo podle přítomného reportéra BBC přesně 38 minut.

  • Zástupci států podpořili brexitovou dohodu i politickou deklaraci

    Sedmadvacítka podpořila brexitovou dohodu i politickou deklaraci ohledně budoucích vztahů Británie a EU. Napsal to na Twitter předseda Evropské rady Donald Tusk.

  • Macron: Brexit je i příležitostí k reformě EU

    Také francouzský prezident Emmanuel Macron označil dohodu za dobrou, umožní podle něj vystavět v budoucnu těsné vztahy. Brexit je však podle něj také příležitostí k reformování samotné Unie. Macron ovšem před novináři například ocenil i míru ochrany, jakou dohoda zaručuje francouzským rybářům.

  • Juncker: Dohoda je pro Brity nejlepší možná

    Předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker řekl, že brexitová dohoda je pro Spojené království nejlepší možná, a dodal, že Evropská unie není otevřená k ústupkům v již vyjednaných záležitostech. „Je to nejlepší možná dohoda. Evropská unie nezmění své základní postavení, pokud jde o tyto záležitosti. Myslím si, že britský parlament, protože je to parlament moudrý, dohodu odsouhlasí,” řekl Juncker před summitem novinářům.

  • Irsko a volný obchod

    Irský premiér Leo Varadkar znovu připomněl základní irské požadavky. Důležité je podle něj zachování obchodu mezi Velkou Británií a Irskem bez cel a garance hladké cesty Irů a Britů přes hranice mezi Irskem a Severním Irskem bez nutnosti prokazovat se pasem.

  • Barnier vyzývá k odpovědnosti

    Hlavní evropský vyjednávač Michel Barnier v Bruselu před začátkem summitu řekl novinářům, že nastala chvíle, aby každý dostál své zodpovědnosti. Jeho tým prý vždy pracoval s Velkou Británií a nikdy proti ní. Spojené království a Evropská unie podle Barniera nadále zůstanou partnery a přáteli.

  • Lídři přijíždějí

    Jako první na summit přijela litevská prezidentka Dalia Grybauskaiteová. „Dohodu o vystoupení (Velké Británie) schválíme,“ řekla novinářům.

  • Tuskovo motto

    Na straně sedmadvacítky se po nedělním politickém potvrzení šéfy států a vlád 27 zemí potíže s podporou dojednaných textů nečekají. Předseda Evropské rady Donald Tusk na Twitteru s odkazem na text skupiny Queen a jejího zpěváka Freddieho Mercuryho, od jehož smrti v sobotu uplynulo 27 let, den před summitem poznamenal, že „přátelé zůstávají přáteli, až do konce“.

  • Mayová píše Britům: Dohoda je v našem národním zájmu

    Britská premiérka Theresa Mayová žádá Brity o podporu „dopisem k národu“. Slibuje v něm „lepší budoucnost“ a tvrdí, že vyjednaná dohoda je v národním zájmu a bude fungovat pro všechny části Spojeného království. Plánované opuštění Evropské unie 29. března 2019 Mayová označila za začátek nové kapitoly britského národa.

  • Spory o Gibraltar summit nezkomplikují

    Španělský premiér v sobotu odpoledne v Madridu prohlásil, že EU a Británie ohledně Gibraltaru přijaly požadavky jeho vlády. Na summitu hodlá dohodnuté podmínky brexitu podpořit. Španělé v minulých dnech na poslední chvíli zdramatizovali přípravu nedělní vrcholné schůzky požadavkem jasné garance toho, že jakékoliv budoucí dohody týkající se Gibraltaru budou dojednávány přímo mezi Madridem a Londýnem.

    Britská vláda v sobotu v krátkém prohlášení uvedla, že článek smlouvy o brexitu, se kterým mělo Španělsko problém, nijak nepředurčuje územní rozsah v budoucnosti uzavíraných smluv mezi Velkou Británií a Evropskou unií. Řešení, na jehož vzniku pracovali diplomaté v pátek v noci, znamená zelenou pro nedělní summit.

Reklama

Související témata:

Hlavní zprávy