Hlavní obsah

Pomozte obětem v Česku, prosíme o rychlou pomoc, píše odvolaný církevní soudce papeži

Rozek posílá dopis do Vatikánu.Video: Šárka Kabátová, Seznam Zprávy

 

Reklama

Předkládáme naše utrpení vašemu zraku – těmito slovy začíná dopis bývalého církevního soudce papežovi. V korespondenci, kterou má Seznam k dispozici, se Jan Rozek jako zástupce organizace Pro čistou církev rozepsal o situaci obětí v České republice. Papeže Františka prosí o rychlou pomoc.

Článek

Jeden list popisující okolnosti sexuálních skandálů v české církvi – odvolaný církevní soudce napsal papežovi třeba i kvůli tomu, že jsou podle něj oběti násilí v církvi pronásledované a vysmívané kardinálem i některými biskupy.

„Obsahem dopisu je prosba o pomoc,“ popisuje bývalý církevní soudce Jan Rozek s tím, že by se měl papež seznámit se situací v Česku a s přístupem vedení církve v řešení problémů.

Rozek papeže upozorňuje i na fakt, že kardinál Dominik Duka podal trestní oznámení na neznámé pachatele, a to navzdory vědomí, že jsou konkrétní podezřelí již po smrti. Rozek má za to, že jde o soustavný tlak směrem k obětem.

„Oběti nemluví, protože cítí tlak. Kdyby ho necítily, už by celá ta kauza probíhala jako v jiných zemích po celém světě, tedy, že by se oběti rozmluvily,“ dodal.

Pražské arcibiskupství nicméně tvrdí, že Rozkovu iniciativu vnímá pozitivně. A to přesto, že mu nedávno přišla jakási předžalobní výzva kvůli jeho výrokům o tom, že je v Česku mnohonásobně více obětí, než kardinál připouští.

„My samozřejmě vítáme každou inciativu na pomoc obětem,“ vysvětlil pro Seznam.cz mluvčí arcibiskupství Stanislav Zeman s tím, že od 1. května začne v církvi fungovat jakési konktaktní centrum pro oběti. Rozek na konci dopisu píše, že prosí papeže o schůzku a tvrdí, že všechna slova uvedená v dopise může doložit.

Reklama

Doporučované