Hlavní obsah
Online

Čínská ambasáda v ČR odsoudila Pompeovy výroky při návštěvě Česka

Tisková konference amerického ministra zahraničí Mika Pompea s českým premiérem Andrejem Babišem.Video: ČTK, ČTK

 

Reklama

aktualizováno •

Druhý den návštěvy amerického ministra zahraničí v Česku jsme sledovali v online reportáži.

Článek

Co byste měli vědět?

- Americký ministr zahraničí dorazil do Česka v úterý. Prvním bodem jeho programu byla návštěva Plzně, kde se setkal se svým českým protějškem Tomášem Petříčkem. Řešili vztahy mezi USA, Evropskou unií a Čínou, mobilní síť páté generace nebo spolupráci v oblasti umělé inteligence.

- Ministr zahraničí USA Mike Pompeo se shodl s premiérem Andrejem Babišem, že Rusko se snaží zničit demokracie a rozbít západní alianci. Moskva neuspěje, svoboda vyhraje, řekl americký ministr novinářům po dnešním jednání s Babišem. Česká republika si podle Pompea vždycky vybere správně, když se rozhoduje mezi autoritářstvím a demokracií. Později dodal, že také Čína se snaží zničit západní demokracie. Co se týče bezpečnostních vztahů, jsou podle Pompea ČR a Spojené státy skvělým týmem.

- Pompeo před senátory ocenil předsedu Senátu Miloše Vystrčila (ODS) za to, že se chystá navzdory čínské kritice navštívit Tchaj-wan.

- Na závěr se Pompeo sešel s prezidentem Milošem Zeman. Tématem schůzky byla ekonomická i bezpečnostní spolupráce. Hrad popsal atmosféru setkání jako přátelskou.

- V Česku se zdrží do čtvrtka, kdy bude pokračovat v návštěvě střední Evropy, chystá se do Slovinska, Rakouska a Polska.

- Na Pompeovy výroky večer reagovalo Čínské velvyslanectví v ČR, které je odsoudilo.

DĚNÍ JSME SLEDOVALI TAKÉ V ÚTERÝ

  • Slova amerického ministra zahraničí jsou podle ambasády pochybná

    Americký ministr zahraničí Mike Pompeo neopodstatněně útočí na Čínu, očerňuje ji a podněcuje neshody mezi jinými zeměmi a Čínou. Čínské velvyslanectví v ČR tak reagovalo na Pompeovy výroky při návštěvě České republiky v prohlášení svého mluvčího, které zaslalo ČTK.

    „Mike Pompeo ve jménu demokracie a svobody neopodstatněně útočí a očerňuje Čínu, snaží se svést všechny existující problémy na Čínu a záměrně podněcuje neshody mezi ostatními zeměmi a Čínou. Jeho slova a jednání jsou plná ideologických předsudků a myšlenek studené války, které jdou proti trendu dnešní doby,“ uvedl mluvčí velvyslanectví. Pompeovy výroky proti Číně označil za pochybné a neoprávněné.

    „Jak říká české přísloví: ‚Kdo jinému jámu kopá, sám do ní padá!‘ Doporučujeme státnímu tajemníkovi USA, aby respektoval historická fakta, mezinárodní práva a základní pravidla mezinárodních vztahů, aby jednal v souladu se zájmy jak Číny a USA, tak i společnými zájmy lidu celého světa a přestal šířit politický virus a dezinformace, přestal se vměšovat do vnitřních záležitostí Číny a narušovat solidaritu a spolupráci mezinárodních společenství,“ dodal.

  • Hrad: Schůzka proběhla v přátelské atmosféře

    Schůzka na Pražském hradě proběhla podle prezidentova mluvčího Jiřího Ovčáčka v přátelské atmosféře. „Ministr zahraničních věcí USA tlumočil pozdrav od prezidenta USA Donalda Trumpa. Prezident republiky podotkl, že Donalda Trumpa podporoval před volbami v roce 2016, a v souvislosti s nadcházejícími prezidentskými volbami poznamenal, že obecně nevěří průzkumům voličských preferencí,“ uvedl Ovčáček. Tématem byl podle mluvčího i boj s terorismem. „Prezident republiky varoval před neuváženým stažením armádní mise z Afghánistánu. Prezident republiky též ocenil vzájemné ekonomické vztahy. S ministrem zahraničních věcí USA panovala shoda na podpoře volného obchodu,“ dodal Ovčáček. „Pokud jde o Rusko a Čínu, prezident republiky při setkání zdůraznil, že jeho politika je vedena pragmaticky ve směru ekonomické diplomacie, nikoliv zájmy jinými,“ uzavřel mluvčí.

  • Záznam Pompeova vystoupení v Senátu

    Senát na svých stránkých zveřejnil záznam z vystoupení amerického ministra zahraničí na jeho půdě.

  • Pompeo se na Hradě sešel s prezidentem Zemanem

    Americký ministr zahraničí se na závěr své návštěvy sešel na Pražském hradě s prezidentem Milošem Zemanem. Schůzky se zúčastnil i premiér Andrej Babiš. „Bylo to velice příjemné, otevřené, přátelské. Bylo to relativně krátké setkání. Pan prezident vyslovil svůj trvalý názor na to, že by se světové velmoci měly spojit v boji proti světovému terorismu, a uvedl, že z jeho pohledu je chyba, že USA odcházejí z Afghánistánu,“ uvedl Babiš po schůzce.

    „Pan prezident jen argumentuje tím, že se chováme k Číně a Rusku standardně jako členové EU a NATO, není tam nějakých rozdílů. Je důležité, abychom se jako spojenci snažili spolupracovat v oblasti obchodu, jsme za otevřený obchod, jsme proti sankcím nebo tarifním opatřením. Myslím, že je na tom shoda. O Dukovanech řeč nebyla, to není téma,“ dodal premiér.

  • Pompeo dostal klíč od Senátu

    Na závěr vystoupení dostal americký ministr zahraničí klíč od Senátu jako symbol vždy otevřených dveří do horní komory českého parlamentu. Ten mu předal předseda Senátu Miloš Vystrčil.

  • Pompeo: Rada OSN je nefunkční, WHO politikaří

    Pompeo na dotaz senátora Jiřího Dienstbiera (ČSSD) nastínil také důvody, proč Spojené státy opustily některé multilaterální organizace, například Radu pro lidská práva OSN či Světovou zdravotnickou organizaci (WHO). „Rada pro lidská práva OSN je nefunkční, sedmkrát jsme se ji snažili reformovat. Nemá možnost zlepšit život lidí ve světě a je nesmysl, aby americká vlajka vlála v této instituci spolu s Venezuelou a dalšími zeměmi. Nechceme plýtvat prostředky, abychom ji podporovali. Stejně tak WHO předřadila politiku před vědu, když se objevil koronavirus v Číně. Spolupracujeme na reformě pravidel WHO, ale čínská komunistická strana ta pravidla porušila,“ řekl.

  • Pompeo podpořil Vystrčilovu cestu na Tchaj-wan

    Cestu předsedy senátu Miloše Vystrčila na Tchaj-wan USA podporuje, uvedl Pompeo v Senátu. „Amerika vás bude vždy podporovat ve všech těchto úsilích a bude stát bok po boku, důležité je se postavit Číně,“ řekl Pompeo.

  • Pompeo promlouvá v Senátu

    Mike Pompeo vystoupil v Senátu. Na úvod připomněl historické propojení Československa s USA. Následně znovu připomněl hrozbu Ruska i Číny pro demokratické země. „Komunistická strany Číny využívá ekonomickou sílu pro ovlivňování svých zájmů. Rusko pravidelně využívá dezinformační weby,“ uvedl Pompeo.

  • Vystrčil: Návštěva Pompea je důležitá

    Před Pompeem s krátkým proslovem vystoupil i předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS), který vyzdvihl důležitost návštěvy šéfa americké diplomacie. „Toto setkání bychom měli využít k tomu, aby Česká republika, země Evropy i Evropa začaly klást větší důraz na to, aby obhajovaly své hodnoty a své demokratické principy. Aby více dbaly na svoji suverenitu, nezávislost a svébytnost. Bylo by velmi dobré, kdyby to dnes ze Senátu zaznělo nejen k našim občanům, ale také k městu a světu,“ uvedl Vystrčil, který připomněl, že Pompeova návštěva se uskutečnila symbolicky 30 let poté, co prezident Václav Havel vystoupil v americkém Kongresu. Havla ve svém navazujícím projevu zmínil i Pompeo, podle něhož bychom si měli uvědomit, že autoritářství v letech 1989 a 1991 nezemřelo, čímž narazil na některé snahy Ruska a Číny.

  • Plný Senát čeká na Pompea

    Ministr Mike Pompeo měl už deset minut hovořit před senátory, do Senátu však ještě nedorazil. „Má zpoždění,“ oznámil tajemník Senátu Petr Kostka. Pompea už očekávají plné senátorské lavice.

  • Pompeo varoval před Ruskem a Čínou, Babiš chce propojit vědu

    „Debata byla fajn. Myslím, že si rozumíme,“ tak zhodnotil český premiér Andrej Babiš jednání s americkým ministrem zahraničí Mikem Pompeem. Uvedl, že by rád zlepšil vědeckou a technologickou spolupráci mezi USA a Českou republikou, věří i v posílení spolupráce na úrovni obrany. Mike Pompeo po schůzce poukazoval na bezpečnostní rizika, která znamenají ruské a čínské firmy ucházející se o důležité zakázky v Česku. Jde především o dostavbu jaderné elektrárny Dukovany a 5G síť. „Přišel jsem proto, aby Češi věděli, že vám chceme pomoci, věřím, že si vyberete demokracii,“ uvedl Pompeo. O dostavbu Dukovan se kromě ruského Rosatomu a čínské China General Nuclear Power zajímá mimo jiné firmy i americký Westinghouse. „My americký zájem vnímáme, rozhodnout ale musí ČEZ,“ reagoval Babiš.

  • Pompeo v Kramářově vile

  • Pracovní oběd s premiérem a ministry

    Pracovní oběd premiéra Andreje Babiše a amerického ministra zahraničí Mika Pompea začal. Zúčastní se také ministr průmyslu a dopravy Karel Havlíček a ministr obrany Lubomír Metnar (oba za ANO). Očekávané body jednání jsou: vliv Ruska a Číny, koronavirus či vzájemná obchodní spolupráce.

    Do Kramářovy vily přijela i Pompeova manželka Susan, která po společném focení poobědvá s manželkou premiéra Monikou.

  • Fotka státníků u Kramářovy vily

    Foto: Facebook Andreje Babiše

    Americký ministr zahraničí Mike Pompeo a český premiér Andrej Babiš pózují pro novináře před Kramářovou vilou v Praze.

  • Pompeo se setkal se zástupci technologických firem

    Prvním bodem středečního Pompeova programu bylo setkání se zástupci pěti českých a amerických technologických firem. Na schůzce v rezidenci amerického velvyslance Stephena Kinga jednali o kybernetické bezpečnosti a ekonomickém rozvoji, uvedla na Twitteru ambasáda. Pozván byl technický ředitel Avastu Michal Pěchouček, ředitel společnosti STRV Lubo Smid a dále zástupci firem Cisco, IBM a Y Soft.

Reklama

Související témata: