Hlavní obsah

Pompeo místo Moskvy zamířil do Bruselu, chce jednat o Íránu

Mike Pompeo na poslední chvíli pozměnil plán cesty po Evropě.Video: Šimon Trantina, AP, Reuters

 

Reklama

Americký ministr zahraničí Mike Pompeo odřekl pondělní návštěvu Moskvy a místo toho se v Bruselu sejde s představiteli Evropské unie, se kterými bude jednat mimo jiné o Íránu. S odvoláním na nejmenované americké diplomaty o tom informovaly světové agentury. Úterní setkání Pompea s ruským prezidentem Vladimirem Putinem a ministrem zahraničí Sergejem Lavrovem v Soči ale nadále platí.

Článek

Ministerstvo zahraničí USA oficiálně změny v Pompeově programu zatím neoznámilo, šéfka unijní diplomacie Federica Mogheriniová nicméně uvedla, že o příletu amerického ministra byla v noci informována.

Pompeo odletěl z Washingtonu v neděli podle původního harmonogramu. Nejmenované americké diplomatické zdroje ale sdělily, že ministr nemíří do Moskvy, jak bylo plánováno, ale do Bruselu, kde chce jednat o Íránu a o dalších tématech.

V Bruselu dnes začíná dvoudenní schůzka ministrů zahraničí členských zemí Evropské unie. „Celý den tady máme náročný program. Takže během dne uvidíme, jak a zda budeme moci připravit schůzku. Je zde samozřejmě vždy vítán, ale žádný přesný plán v tuto chvíli neexistuje,“ řekla Mogheriniová k možné schůzce s Pompeem.

„Ano, máme informaci, že pan Pompeo bude v Bruselu, přesné téma jeho jednání ale není známo,“ řekl při příchodu na ministerskou radu novinářům šéf české diplomacie Tomáš Petříček. Evropská unie má podle něj ohledně Íránu pozici jasnou. Petříček připomněl, že Teherán dohodu o jaderném programu známou pod zkratkou JCPOA stále plní. „My chceme tu dohodu zachovat, je to významný prvek v oblasti nešíření jaderných zbraní. EU chce pokračovat a chce, aby i Írán do budoucna své závazky plnil,“ podotkl český ministr. Unie se proto snaží přesvědčit íránskou vládu, aby od dohody neodstupovala. Důležité prý také je jednání s USA o sankcích, které v souvislosti s vývojem uvalují a které se mohou dotknout i evropských firem obchodujících s Íránem.

USA kvůli neupřesněné íránské hrozbě posilují v oblasti Blízkého východu své vojenské kapacity, do regionu mimo jiné vyslaly letadlovou loď USS Abraham Lincoln s doprovodnými plavidly a také bombardéry B-52. Napětí mezi Íránem a USA vzrostlo loni, když USA odstoupily od mezinárodní dohody o íránském jaderném programu z roku 2015 a obnovily protiíránské sankce. EU se naopak snaží mezinárodní dohodu s Teheránem zachovat.

Mogheriniová dnes zopakovala, že EU nadále plně podporuje mezinárodní dohodu s Íránem. „Budeme ji dále podporovat všemi našimi dostupnými prostředky a naší politickou vůlí,” řekla před setkáním s ministry zahraničí Británie, Francie a Německa, jejichž země jadernou dohodu rovněž podepsaly.

Cesta do Soči, která je chystaná na úterý, je pro Pompea ve funkci ministra zahraničí první návštěvou Ruska, poznamenala AP. Očekává se, že s ruskými představiteli bude hovořit o krocích Moskvy ve Venezuele, Sýrii či na Ukrajině, které Washington považuje za destabilizační.

Dnes v Moskvě chtěl Pompeo jednat se zástupci americké ambasády a americkými podnikateli. Zamýšlel rovněž položit věnec u hrobu neznámého vojáka, aby tak uctil památku obětí boje proti nacistickému Německu, uvedla rozhlasová stanice Hlas Ameriky.

Reklama

Související témata:

Doporučované