Hlavní obsah

Pompeo příští týden navštíví Česko, setká se s Babišem

Foto: Profimedia.cz

Ministr zahraničí Spojených států Mike Pompeo.

Reklama

aktualizováno •

Americký ministr zahraničí Mike Pompeo v pondělí 10. srpna odjede na cestu do Česka, Slovinska, Rakouska a Polska. Oznámil to dnes na tiskové konferenci.

Článek

Při své návštěvě regionu by měl jednat mimo jiné i o ohlášených přesunech části amerických jednotek z Německa. Konkrétní program zatím není znám.

Ministr zahraničí Tomáš Petříček Radiožurnálu řekl, že do Prahy Pompeo dorazí v úterý. Následující den by měl jednat s premiérem Andrejem Babišem. Hlavními tématy jednání budou bezpečnostní spolupráce mezi Českou republikou a Spojenými státy. Politici obou zemí proberou i obchodní vztahy a regionální spolupráci.

Už během čtvrtka má do Prahy přiletět americký tým, který bude chystat detaily návštěvy, řekla serveru Blesk Zprávy vicepremiérka Alena Schillerová (za ANO), která v době dovolené zastupuje Babiše. Podle ní není vyloučeno ani setkání s prezidentem Milošem Zemanem.

Podle serveru Politico má být předmětem hovorů i bezpečnost mobilních sítí páté generace (5G) a s ní spojené vztahy s Čínou.

Pentagon minulý týden oznámil, že na základě rozhodnutí prezidenta Donalda Trumpa stáhnou Spojené státy zhruba 12 000 vojáků z Německa. O přesun části jednotek usiluje mimo jiné Polsko, jehož metropoli má Pompeo navštívit v sobotu 15. srpna. Ve stejný den si Poláci připomenou 100. výročí bitvy u Varšavy.

Reklama

Doporučované