Hlavní obsah

Pompeo si dá maraton s českými politiky, řešit má i dostavbu Dukovan

Foto: Profimedia.cz

Americký ministr zahraničí Mike Pompeo.

Reklama

Vliv Ruska a Číny ve světě, obchodní spolupráce a koronavirová pandemie. I taková témata budou na stole při české návštěvě amerického ministra zahraničí Mikea Pompea.

Článek

Česko je první ze čtyř zastávek amerického vládního činitele po střední Evropě. V první den návštěvy bude v Plzni jednat se šéfem české diplomacie Tomášem Petříčkem (ČSSD), ve středu se sejde s premiérem Andrejem Babišem (ANO) a s prezidentem Milošem Zemanem a vystoupí také v Senátu.

Hlavními tématy Pompeových jednání v Česku by měly být kybernetická bezpečnost, mobilní sítě páté generace 5G a rostoucí vliv Ruska a Číny ve světě. Vůči Rusku se Pompeo netají otevřenou kritikou a s Čínou vedou Spojené státy obchodní válku. Diplomatické vztahy, které jsou na bodě mrazu mimo jiné i kvůli otázce porušování lidských práv, se zhoršily s rozšířením koronavirového onemocnění, jež Pompeův šéf, prezident Donald Trump, nazývá „čínská chřipka“ či „kung flu“.

Podle zjištění Seznam Zpráv má šéf amerického resortu zahraničí v Česku řešit třeba i energetickou nezávislost a Iniciativu Trojmoří. Vzhledem k tématu jaderné energetiky se objevily spekulace, že Pompeo bude v Česku lobbovat za společnost Westinghouse, která má zájem o zakázku na dostavbu Jaderné elektrárny Dukovany.

Hlavní ekonom investiční skupiny Natland Petr Bartoň ČTK řekl, že obvykle se podobné vyjednávání vede spíš na úrovni ambasád než ministrů. „Osobní intervence amerického ministra zahraničí však není porušením tohoto pravidla. Je spíše veřejným přiznáním, že jadernou energetiku v ČR, na rozdíl od jiných zemí, nedělají soukromé firmy, nýbrž stát,“ uvedl Bartoň.

Úterý: návštěva Plzně

Pompeo zahájí svůj oficiální program v Česku návštěvou Plzně. Společně s Petříčkem si připomenou 75. výročí osvobození města americkou armádou na konci druhé světové války.

Původně měl Pompeo Plzeň navštívit už letos v květnu, kvůli epidemii koronaviru ale byly tamní oslavy zrušeny, stejně jako cesta amerického ministra do Česka.

Ministry po připomínce výročí čeká zhruba hodinové jednání v budově pivovaru Plzeňský Prazdroj, podle Petříčka budou mluvit zejména o bezpečnostní a obchodní spolupráci mezi Českem a USA.

Foto: Profimedia.cz

Mike Pompeo.

Středa: oběd s Babišem, setkání se Zemanem

Ve středu Pompea uvítá v Kramářově vile na pracovním obědě Babiš. Podle Úřadu vlády spolu budou jednat o kybernetické bezpečnosti, o zkušenostech s bojem proti koronaviru, o zdravotnickém výzkumu a o hospodářské spolupráci. Společně by pak měli vystoupit před novináři na tiskové konferenci ve Strakově akademii.

Odpoledne Pompeo společně s Babišem zamíří na Pražský hrad, kde amerického ministra přivítá Zeman. Americká diplomacie uvedla, že setkání se Zemanem bude především zdvořilostního rázu, stejně jako jsou podobné schůzky ministra s hlavami států při pracovních návštěvách v zahraničí.

Zejména česká strana o schůzku prezidenta s americkým ministrem zahraničí podle zdroje Seznam Zpráv stála. Jedním z důvodů snahy o schůzku mezi Zemanem a Pompeem bylo, aby si vyslechl názor na budování telekomunikační sítě páté generace. Kabinet amerického prezidenta Donalda Trumpa tlačí na to, aby se v této věci nedostala do hry Čína. Český prezident je naopak známý tím, že k čínskému režimu a jeho obchodně politickým zájmům chová silné sympatie.

Ve středu – neobvykle – do Senátu

Ve středu americký ministr také navštíví Senát, kde se sejde s jeho předsedou Milošem Vystrčilem (ODS). Potom přednese projev před plénem horní komory parlamentu, po čemž bude následovat i debata se senátory.

Podle předsedy zahraničního výboru Senátu Pavla Fischera (nestraník) by měli hovořit zejména o bezpečnosti v Evropě, o hybridních hrozbách nebo působení Ruska a Číny. Fischer uvedl, že Pompeovo vystoupení vnímá jako ocenění za postoje Senátu v některých otázkách zahraniční politiky. Horní komora přijala rezoluce kritické k některým krokům Ruska a Číny.

Vystoupení amerických ministrů zahraničí či jiných členů vlády v českém parlamentu nejsou obvyklá. K poslancům a senátorům, ale i členům vlády, diplomatům či zástupcům armády a církve promluvila například v roce 1997 ve Smetanově síni pražského Obecního domu tehdejší šéfka americké diplomacie Madeleine Albrightová. Ve svém projevu mimo jiné obhajovala rozšíření NATO. V Senátu vystoupil v roce 2018 tehdejší předseda Sněmovny reprezentantů Paul Ryan. Při tehdejší návštěvě Česka promluvil i před poslanci.

Foto: ČTK

Hillary Clintonová s někdejším předsedou vlády Petrem Nečasem při návštěvě ČR v prosinci roku 2012. Byla tu lobbovat za americkou firmu Westinghouse kvůli rozšíření jaderné elektrárny Temelín.

Poslední ministryní zahraničí, která za Spojené státy navštívila Českou republiku, byla Hillary Clintonová z první vlády Baracka Obamy. Do Česka se podívala hned několikrát, zavítal sem i prezident Obama a jeho předchůdci. Donald Trump se do Česka dosud nepodíval, z jeho vlády do ČR přijel naposledy – dnes už bývalý – ministr obrany James Mattis v roce 2018.

Americký ministr Pompeo bude v Česku do čtvrtečního rána. Poté bude pokračovat ve své cestě po střední Evropě, kdy postupně navštíví také Slovinsko, Rakousko a Polsko.

Reklama

Doporučované