Hlavní obsah

Pompeo v Bratislavě nařkl Rusko z podkopávání svobody a ocenil vývoj Slovenska

Americký ministr zahraničí Mike Pompeo navštívil Slovensko.Video: Renáta Matoušková, AP, Reuters

 

Reklama

Rusko se snaží ve světě podkopávat svobodu, zatímco Čína usiluje o to, aby se stala silným hráčem. Během návštěvy Slovenska to dnes řekl americký ministr zahraničí Mike Pompeo.

Článek

Do Bratislavy přijel z Maďarska v rámci své cesty po regionu americký ministr zahraničí Mike Pompeo. Kromě kritiky Ruska Pompeo také ocenil vývoj na Slovensku po pádu komunistického režimu v roce 1989.

„Je to už 30 let, co jste se vymanili ze sovětského vlivu. Slovensko se rozhodlo vstoupit do NATO, a to byla dobrá volba. Slovensko neprosperovalo víc, než prosperuje teď,“ řekl Pompeo. Uvedl také, že je potřeba vystupovat proti pokusům o podkopávání demokracie a svobody na Slovensku.

Šéf americké diplomacie před schůzkami s vrcholnými slovenskými politiky navštívil na okraji Bratislavy památník obětem takzvané železné opony, což byla v komunistickém Československu přísně střežená hranice s Rakouskem. Pompeo zmínil, že v 80. letech jako mladý voják hlídkoval při hranicích Československa. „Viděl jsme na vlastní oči, jak zlý dokáže komunismus být,“ řekl.

Pompeo je od roku 1999 prvním šéfem americké diplomacie, který zavítal na oficiální návštěvu Slovenska. Při setkání se slovenským premiérem Peterem Pellegrinim americký ministr zahraničí připomněl spolupráci obou zemí ve vojenské oblasti.

Slovensko v rámci rozsáhlé modernizace armády už nakoupilo americké vojenské vrtulníky. Loni zase Bratislava podepsala smlouvu na nákup 14 kusů nejmodernější verze stíhaček F-16, hodnota zakázky včetně logistické podpory, výzbroje a výcviku pilotů činila zhruba 1,6 miliardy eur (41,4 miliardy Kč).

Pellegrini před novináři řekl, že Slovensko citlivě vnímá vývoj v obchodních vztazích mezi EU a Spojenými státy, protože by mohly mít dopad i na slovenskou ekonomiku. Slovensko vyváží do USA například auta, slovenský export by tedy mohla ovlivnit případná dodatečná cla ze strany Spojených států.

Reklama

Doporučované