Hlavní obsah

Pompeo v Česku: čeká ho cesta do Plzně i „zdvořilostní“ hovor se Zemanem

Foto: Profimedia.cz

Americký ministr zahraničí dorazí po víkendu do Prahy.

Reklama

aktualizováno •

Jádro, kybernetická bezpečnost, spolupráce ve střední a východní Evropě. Seznam Zprávy získaly americký dokument, ze kterého vyplývají priority návštěvy ministra zahraničí USA Mikea Pompea.

Článek

Příští týden v úterý a ve středu navštíví Česko americký ministr zahraničí Mike Pompeo. Seznam Zprávy nyní získaly dokument, ze kterého vyplývá, jakým věcem se Pompeo chce primárně věnovat a s kým vším se hodlá sejít.

Materiál americké strany zmiňuje, že v úterý se Pompeo sejde s českým ministrem zahraničí Tomášem Petříčkem v Plzni, aby uctili památku osvobození západních Čech americkou armádou od nacistů.

Následně se americký ministr zahraničí sejde s premiérem Andrejem Babišem (ANO). „Sejdou se, aby projednali spolupráci v oblasti nukleární energie, Iniciativu Trojmoří a možnosti, jak čelit škodlivému chování Ruska a komunistické Číny,“ píše se v dopise americké strany pro české úřady.

Pompeo bude krátce jednat i s českým prezidentem. „Ministr zahraničí bude mít zdvořilostní hovor i s prezidentem Milošem Zemanem,“ stojí v dokumentu.

Pompeův český protějšek Tomáš Petříček Seznam Zprávám sdělil, že mezi Zemanem a Pompeem nakonec proběhne krátká schůzka. Ostatně o to česká diplomacie usilovala, aby se oba muži setkali osobně.

Hra o Zemana

O tom, zda se Mike Pompeo sejde s Milošem Zemanem, se v diplomatických kruzích čile licitovalo. Zejména česká strana o schůzku dvou mužů stála.

V průběhu čtvrtka situace postupně spěla k dohodě. „Máme příslib, mělo by to být v programu, který se teprve dokončuje. My to zatím nemůžeme finálně potvrdit, ale myslím, že s tím Američané počítají. Je to na obou stranách, je to vždycky licitace, kdo co chce,“ řekl redakci člen vlády, který byl s průběhem jednání obeznámen.

Jedním z důvodů snahy o schůzku mezi Zemanem a Pompeem bylo, aby si vyslechl názor na budování telekomunikační sítě páté generace. Kabinet amerického prezidenta Donalda Trumpa tlačí na to, aby se v této věci nedostala do hry Čína. Český prezident je naopak známý tím, že k čínskému režimu a jejich obchodně politickým zájmům chová silné sympatie.

„Povede se debata o síti 5G, tak proč to nevysvětlit i na Hradě… Obě strany, česká i americká, si uvědomují, že pokud se tato schůzka neodehraje, půlka novinářů nebude psát o ničem jiném. Je v zájmu obou stran, aby celá návštěva proběhla v klidu,“ řekl Seznam Zprávám pod příslibem anonymity další z ministrů vlády Andreje Babiše (ANO).

Mike Pompeo by se měl sejít i s předsedou Senátu Milošem Vystrčilem (ODS), který plánuje - navzdory silné čínské kritice - navštívit Tchaj-wan. „Mohu potvrdit, že pan Pompeo zavítá 12. srpna také do Senátu,“ reagoval pro Blesk Zprávy Vystrčil.

Jedním z témat bude i perspektiva projektu Iniciativa Trojmoří - týkající se států ve střední a východní Evropě. „V tom jsou Američané zainteresování, i my máme zájem bavit se o projektech. Teď zrovna řešíme příspěvek do fondu, který by měl financovat rozvoj infrastruktury - energetické, dopravní, ale i digitální,“ doplnil pro Seznam Zprávy další ze členů Babišovy vlády.

Reklama

Doporučované