Hlavní obsah

Plán B, když selžou námluvy Babiš-ČSSD. Už jsme si ho vyzkoušeli, varuje Valachová

Duel: Kateřina Valachová proti Martinu Kupkovi neboli pravděpodobná vládní strana proti nejsilnější opozici.Video: Martina Spěváčková, Seznam Zprávy

 

Reklama

Bude mít Česko konečně vládu s důvěrou? Odpověď na tuhle otázku mají dát v červnu sociální demokraté. ČSSD si po maratonu vyjednávání vzala několik týdnů na vnitrostranické rozhodování o tom, jestli nakonec složí kabinet s hnutím ANO tolerovaný komunisty. Část sociálních demokratů v čele se senátory přitom dojednaný dokument kritizuje. Podpora drhne ale i ze strany KSČM. Komunisté ji podmiňují změnou postoje vlády k zahraničním misím.

Článek

Je reálné, že si strany kývnou na vzájemnou spolupráci? Nebo sledujeme jen další neúspěšný pokus?

V Duelu diskutovali místopředseda ODS Martin Kupka a místopředsedkyně poslaneckého klubu ČSSD Kateřina Valachová.

„Divím se, že sociální demokraté jsou ochotni uvažovat o roli užitečných idiotů,“ uvedl v Duelu Martin Kupka v narážce na vyjednávání ANO a ČSSD.

„Nebudeme ve vládě ani za fíkový list Andreje Babiše, ani za užitečné idioty,“ oponovala Kateřina Valachová s tím, že je na hnutí ANO, aby vyjednalo podporu od komunistů. „V žádném případě například nebudeme ve vládě, která by zpochybňovala členství v NATO, jak o tom o víkendu mluvili komunisté,“ řekla Valachová.

O tom, zda ČSSD do vlády s ANO vstoupí, rozhodne vnitrostranické referendum, které potrvá od 21. května do 14. června. V něm bude o možné spolupráci s hnutím ANO rozhodovat téměř 18 tisíc členů. Aby bylo platné, musí se v něm vyjádřit nejméně jedna čtvrtina z nich.

„Bude to těsné, ať už pro vládu, nebo pro odchod do opozice. Ale chci připomenout, že už bylo vyzkoušeno, co je plán B pro případ, když ČSSD do vlády nepůjde - bude to koalice ANO s komunisty a Okamurou,“ uvedla Kateřina Valachová.

Jasnou podporu nemá hnutí ANO ani od KSČM.

Komunisté o víkendu jasně řekli, že pokud bude programové prohlášení vlády ANO s ČSSD obsahovat závazek na posílení zahraničních misí armády, KSČM kabinet nepodpoří. Místopředseda ANO Richard Brabec byl prohlášením překvapen, podle něj o věci bude muset jednat šéf komunistů Vojtěch Filip s předsedou ANO Andrejem Babišem. „Jsou to takové komunistické výstřely z Aurory,“ hodnotila stupňující se požadavky KSČM Kateřina Valachová.

Také sociální demokraté přišli s novým „trikem“, jak se vyhnout přímému spojení s komunisty. ČSSD nechce podepsat trojstranný dokument o komunistické podpoře, podle předsedy Jana Hamáčka má za vyjednávání odpovědnost hnutí ANO.

„Pokud by to zůstalo součástí vládního prohlášení, tak by nebyla podpora KSČM možná,“ řekl předseda komunistů Vojtěch Filip o posilování zahraničních misí. Návrh programového prohlášení vlády teď obsahuje slib na posílení české přítomnosti v Afghánistánu a Iráku. Hovoří se v něm i o přispívání do vojenských sil NATO v Pobaltí či do sil rychlé reakce.

„Osobně pro mě a asi i pro kolegy je to překvapení,“ řekl Brabec. O rozdílném postoji ANO a KSČM k zahraniční politice podle něj obě strany věděly, i proto nejednaly o vládní koalici, ale pouze o toleranci vlády ze strany komunistů. Nynější postoj KSČM je podle něj mnohem kategoričtější, proto o věci budou muset jednat Babiš s Filipem. Schůzka by se mohla uskutečnit v následujících dnech.

Reklama

Doporučované