Hlavní obsah

Pomůže směrnice v boji proti padělkům léků? Nebo prodlouží fronty v lékárnách, jak varují lékárníci?

Duel o směrnici EU, která chce bojovat s padělky léků.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Každý lék by měl být v budoucnu dohledatelný přes speciální kód. Kolky na krabičkách mají pomoct odlišit ty pravé od padělků. Do boje proti medikamentům, které se tváří jako originál, ale obsahují často i zdraví nebezpečné látky, vytáhla Evropská unie. Novinku od února zkouší v pilotním provozu už některé lékárny. Jejich komora se přitom na nový systém příliš netváří a tvrdí, že zavedení směrnice bude nákladné a pacienti to pocítí.

Článek

Změní tedy kolkování léků farmaceutický trh k nepoznání?

V Duelu Televize Seznam diskutují Irena Storová, která je pověřená vedením Státního ústavu pro kontrolu léčiv, a prezident České lékárnické komory Lubomír Chudoba.

Podle směrnice EU má být každá krabička v roce 2019 označená kolkem podobně, jako je to už teď u alkoholu nebo cigaret. Farmaceutické firmy i EU si od opatření slibují, že léky budou pod větším dohledem. V Evropské unii se padělky nejčastěji objevují na internetu a jde v drtivé většině o „lifestyle přípravky“ - tedy ty na podporu hubnutí nebo erekce. Objevují se ale i falešné přípravky, které mají pomáhat při protinádorové léčbě.

Česká lékárnická komora je ale k novince značně skeptická. Podle ní si lékárny budou muset pořídit speciální čtečky na kódy a pacienti budou na své léky čekat déle. Lékárníci navíc upozorňují na to, že v lékárnách se padělky nevyskytují.

Pořad Duel vysílá celoplošná televize Seznam každý všední den v 19.00. Jak naladit Televizi Seznam.

Reklama

Doporučované