Hlavní obsah

Pomůže stát i dohodářům? Poslanci se kvůli nim mimořádně sejdou

Foto: Seznam Zprávy

Šéf Sněmovny Radek Vondráček svolal další mimořádnou schůzi, tentokrát kvůli dohodářům a paušální dani.

Reklama

Lidé pracující na dohodu by mohli dostat až 31 tisíc, tedy 350 korun za den od března do června.

Článek

Náhrady lidem pracujícím na dohody za ztráty způsobené opatřeními proti koronaviru budou poslanci projednávat v pátek 10. července. Na programu mimořádné schůze Sněmovny, kterou dnes svolal předseda dolní komory Radek Vondráček (ANO), je také vládní návrh na zavedení paušální daně pro drobné živnostníky.

Vládní předlohu o náhradách lidem pracujícím na dohody o provedení práce nebo o pracovní činnosti by mohli poslanci schvalovat zrychleně už v úvodním kole. V případě paušální daně čeká Sněmovnu první čtení novely.

Pracovníci na dohodu dosáhnou podle předlohy na kompenzaci až 31 150 korun. Pokud se účastnili nemocenského pojištění, budou moci žádat finanční správu o 350 korun denně za období od 12. března do 8. června. Žádat budou moci ti, kteří práci na dohodu plnili nejméně čtyři ze šesti měsíců před koronavirovou krizí.

Na rozdíl od živnostníků a společníků malých firem budou muset takzvaní dohodáři přiložit k žádosti doklad o placení pojištění od zaměstnavatele, protože finanční správa o nich nevede evidenci. Vyřizování žádostí tak bude delší. Náhrady přijdou podle odhadu na 2,1 miliardy korun ze sdílených daní. Obce proto přijdou zhruba o 500 milionů korun a kraje o 200 milionů korun. Obcím předloha vrací 50 korun na obyvatele.

Paušální daň by mohli podle daňové novely využít živnostníci s ročním příjmem do 800 000 korun. Pro příští rok by měla činit 5 740 korun měsíčně. Paušální daň tvoří minimální odvod na zdravotní pojištění, minimální odvod na sociální pojištění zvýšený o 15 procent a daň 100 korun.

Ministerstvo financí očekává, že do systému by mohlo vstoupit zhruba 120 000 poplatníků. S přihlášením k paušální dani by už živnostník nemohl uplatňovat žádné další daňové slevy a úlevy, jako je například bonus na děti nebo sleva na manželku.

Reklama

Doporučované