Hlavní obsah

Ponorky mohou torpédovat obchodní dohodu mezi EU a Austrálií

Austrálie odstoupila od kontraktu na nové ponorky za 90 miliard australských dolarů.

Reklama

Austrálie chce místo francouzských ponorek raději americké. Tímto krokem ztratila důvěru Paříže. V ohrožení je i chystaný pakt o volném obchodu s Evropskou unií, který už spěl k cíli.

Článek

Plánovaná dohoda o volném obchodu mezí Austrálií a Evropou může ztroskotat. Francie hrozí, že jednání zablokuje, protože australská vláda odstoupila od velké dohody o nákupu francouzských ponorek.

Tento krok ze strany Austrálie může negativně ovlivnit konečná jednání o obchodní smlouvě mezi EU. Cílem paktu je větší uvolnění vzájemného obchodu, odstranění cel na zboží a větší možnosti ucházet se o veřejné zakázky.

Francie s Austrálií podepsala kontrakt na nové ponorky v hodnotě 90 miliard australských dolarů už před pěti lety. Canberra však chce podle serveru CNN dohodu s francouzskou firmou Naval Group vyměnit za novou vojenskou smlouvu se Spojenými státy a Velkou Británií zvanou AUKUS.

Francouzskou vládu to rozčílilo a v reakci na tento krok v pátek odvolala své velvyslance z Austrálie i USA. „Dodržení slova je podmínkou důvěry mezi demokraciemi a mezi spojenci,“ uvedl francouzský tajemník pro evropské záležitosti Clément Beaune pro web Politico. „Je tedy nemyslitelné pokračovat v obchodních jednáních se zemí, které již nedůvěřujeme, jako by se nic nestalo.“

V rámci bezpečnostního paktu mezi Austrálií, USA a Velkou Británií, který je také známý jako AUKUS, měla Francie Austrálii dodat flotilu ponorek s konvenčním pohonem, jenže nyní protinožci otočili a chtějí místo francouzských ponorek americké s jaderným pohonem.

Ministři Francie i Austrálie dříve potvrdili zájem na strategickém sbližování. Jednání o dohodě o volném obchodu mezi Evropskou unií a Austrálií začalo v červnu 2018, řešily se hlavně otázky odstranění překážek ve vývozu. Dohoda by podle Evropské komise mohla do roku 2030 zvýšit HDP EU o 1,8 až 3,9 miliardy eur.

Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová uvedla, že v souvislosti s krachem dohody o ponorkách je třeba zodpovědět řadu otázek. „S jedním z našich členských států bylo zacházeno způsobem, který je nepřijatelný, takže chceme vědět, co se stalo a proč,“ řekla von der Leyenová CNN a dodala, že se situace musí vyjasnit.

Dohoda mezi EU a Austrálií měla letos finišovat. Francie má však dostatečně silný hlas na to, aby jednání pozastavila. To se ukázalo již dříve v několika případech – například když Paříž nedávno odmítla pakt se státy Jižní Ameriky Mercosur.

Australští politici však věří, že postoj Francie uzavření dohody neohrozí. Australský ministr obchodu Dan Tehan ujišťoval, že dokončit jednání je i v zájmu EU.

EU byla podle Evropské komise v roce 2020 třetím největším obchodním partnerem Austrálie a její obchod se zbožím činil 36 miliard eur. Austrálie má od loňského roku napjaté vztahy s Čínou, a tak se teď snaží rozvíjet nové exportní trhy. Trh s australským uhlím, vínem, masem a ječmenem zasáhly restrikce ze strany Číny a EU je nyní jejím největším obchodním partnerem.

Reklama

Doporučované