Hlavní obsah

Popadané stromy, rozbité střechy a zničená auta. Bohuslavice se stále vzpamatovávají z větrné smršti

V Bohuslavicích na Náchodsku poškodil vichr až 80 domů (video: ČTK).Video: Josef Mačí

 

Reklama

Lidé v Bohuslavicích na Náchodsku celý víkend odklízejí trosky domů a stromy ze silnic. Spoušť v obci zanechala větrná smršť, která se v pátek prohnala místem. Škody půjdou do milionů korun.

Článek

S následky páteční bouře v Královéhradeckém kraji stále bojují i energetici, kteří by měli během dnešního dne odstranit většinu poruch na vedeních vysokého napětí. Bez proudu kolem poledne v kraji zůstávaly desítky domácností.

„Cesty jsou už průchozí, dneska se chystáme odklízet kupy s popadanými větvemi, sutinami a střešními taškami, které jsou připravené podél silnic,” řekl starosta obce Jiří Tojnar. Poškozené střechy jsou zajištěné modrými plachtami, některé jsou již i opravené. V sobotu večer se podařilo energetikům do části obce obnovit dodávky elektřiny.

Podle starosty v sobotu pomáhalo v obci na šest desítek dobrovolných hasičů z okolních obcí, dorazilo také zhruba šedesát dobrovolníků. „Hlásili se rovněž další dobrovolní hasiči, ale ty už jsme odmítali, protože nás tady již bylo opravdu hodně a asi bych pro všechny neměl práci. Dneska pokračujeme odhadem ve zhruba polovičním počtu,” řekl starosta.

Škody za miliony

Prvotní odhady mluvily o tom, že vítr poškodil v obci až osm desítek střech, vyvrátil desítky stromů. Na zahradách u rodinných domů ležely kusy plechů, střešních tašek a ulámané větve. Vítr dokázal ohnout i kovové dopravní značky nebo zničit dřevěnou autobusovou zastávku. Starosta odhadl v sobotu výši škod v řádech milionů korun, likvidátoři pojišťoven mají dorazit během pondělí.

Hasiči zasahovali v Královéhradeckém kraji v souvislosti s páteční bouří u více než 200 výjezdů, v převážné většině se jednalo o popadané stromy. Podle dostupných informací nebyl v kraji během bouře nikdo zraněný.

Bouře i požáry postihly zbytek Evropy

Bouře potrápily i další části Evropy. V Polsku zemřelo o víkendu pět lidí a dalších 45 bylo zraněno, včetně šesti hasičů. Silné deště s kroupami dorazily i do severní Itálie, Bulharska a Rumunska.

V jižní a západní Evropě způsobila horka na mnoha místech požáry. Portugalští hasiči bojovali v sobotu s rekordním počtem 270 různých ohnisek. Na francouzské Korsice zpustošily požáry 1800 hektarů půdy a v pátek bylo preventivně evakuováno 880 lidí, včetně turistů ze dvou kempů.

Reklama

Související témata:

Doporučované