Hlavní obsah

Popijeme, popojedeme. Slováci zmírnili zákaz alkoholu pro cyklisty

Změny v dopravních předpisech na Slovensku.

 

Reklama

Před usednutím na kolo si budou moct cyklisté dopřát desetistupňové pivo, nesmí ovšem vyjet mimo obec či cyklostezku.

Článek

Zatímco v Česku budou poslanci o benevolenci k alkoholu na kole teprve jednat, Slováci už mají debatu za sebou. A od začátku roku zmírnili nulovou toleranci alkoholu pro cyklisty.

Zmírnění se týká jízdy na kole po cyklistických stezkách a v obci. „Množství alkoholu v krvi cyklisty ale nesmí přesáhnout hodnotu 0,5 promile,“ vysvětluje zákon mluvčí slovenského policejního prezidia Denisa Baloghová. Hodnota 0,5 promile odpovídá zhruba jednomu desetistupňovému pivu.

Mimo obec ale stále nulová tolerance k alkoholu zůstává. „A tím pádem i pokuty za její porušení, které se pohybují ve správním řízení mezi 150 až 800 eury (4 000 Kč až 21 000 Kč), v případě blokové pokuty může hříšník zaplatit na místě až 600 eur (16 200 Kč),“ upřesňuje mluvčí ÚAMK Petr Vomáčka.

V Česku ani jedno pivo

V Česku se o zmírnění zákona, který by povolil cyklistům alkohol, zasazoval nyní už bývalý senátor Zdeněk Škromach z ČSSD. V létě loňského roku prošel horní komorou Parlamentu jeho návrh povolit cyklistům zhruba tři piva (přesněji 0,8 promile alkoholu v krvi).

Vláda už začátkem září poslala návrh zákona do Sněmovny - ovšem s nesouhlasným stanoviskem. Na pořad schůze poslanců by se novela silničního zákona mohla dostat už příští týden.

Reklama

Doporučované