Hlavní obsah

Poplach kolem set-top boxů. Do Česka míří expresní zásilka

Vysílání ve starém standardu DVB-T z pražské žižkovské věže se odmlčí jako první.Video: Jan Marek, Seznam Zprávy, Youtube.com

 

Reklama

Kdo se na nové televizní vysílání ve standardu DVB-T2 nepřipravil včas, musí si nyní připlatit. Nejlevnější přístroje, které se prodávaly kolem 500 Kč, už nejsou k dostání. Obchody hlásí obrovský nárůst zájmu, ale zásoby dražších modelů by podle nich měly stačit. Další dodávky do tuzemska pro jistotu míří i letecky.

Článek

Pohled na křivku průměrných cen set-top boxů nenechá nikoho na pochybách, že se blíží vypínání prvních vysílačů se starým signálem. V posledních týdnech totiž u těch levnějších přístrojů roste.

A co hůř, nejlevnější modely, jejichž základní funkcí je jen „přelouskat“ nový standard signálu DVB-T2, už lidé prakticky rozebrali, a tak si zákazníci musí pořídit dražší, byť vybavenější modely.

„Nejlevnější kusy, tedy kolem 500 korun, již kvůli velkému zájmu nejsou k dostání. Nyní se cena nejlevnějšího set-top boxu pohybuje kolem 800 korun,“ řekla za e-shop Alza.cz jeho mluvčí Patricie Šedivá. Dodala, že prodeje těchto přístrojů vyskočily jedenáctkrát.

Také z nabídky e-shopu Mall.cz nejlevnější varianty prakticky zmizely, respektive je doprovází hláška, že jsou momentálně nedostupné. A cena kusů, které lze reálně pořídit, startuje na hranici 750 korun.

„K nejprodávanějším set-top boxům patří nyní Tesla TE-380 mini, Tesla TE-310 a Sencor SDB 5002T, kterých nyní prodáváme vyšší stovky kusů denně. Meziročně jde o nárůst v řádech stovek procent,“ doplnila za Mall.cz jeho mluvčí Pavla Hobíková. Přístroje, které si u Mallu lidé objednávají nejčastěji, přitom s cenovkou nad tisíc korun patří do vyšší kategorie.

Anketa

Jak jste se připravili na přechod na DVB-T2?
Nijak, přijímám TV signál jinak
34,7 %
Pořídil jsem k současné televizi set-top box
21,9 %
Pořídil jsem novou televizi
16,9 %
Zatím jsem to neřešil, chystám se na to
26,5 %
Celkem hlasovalo 18138 čtenářů.

Obchody vzali útokem především obyvatelé Prahy a středních Čech, protože jako první se odmlčí vysílání ve starém standardu DVB-T na vysílačích žižkovské věže a na Cukráku (o půlnoci ze 27. na 28. listopadu 2019). „Po regionech v prodejích nejvíce rostly logicky Praha a střední Čechy, v ostatních regionech teprve hlavní vlnu očekáváme,“ odkázala na postupné vypínání vysílačů Šedivá.

„Tím, že se aktuálně tento měsíc vypíná vysílání v Praze, jsou nejsilnější prodeje pravě tady a v okolí,“ potvrzuje za Electro World stejný trend Tomáš Kovářík. Podle Evy Kočicové, která mluví za prodejny elektroniky Datart, obstarávají v současnosti Pražané a Středočeši nakupující v metropoli zhruba polovinu všech nákupů set-top boxů.

E-shopy i kamenné obchody tvrdí, že s vysokou poptávkou počítaly a předzásobily se. Hobíková z Mall.cz tvrdí, že aktuálně mají ve skladech tisíce kusů od různých výrobců. Kvůli obrovskému zájmu ale nyní do Česka míří expresní dodávka. „Abychom byli schopní uspokojit obrovský zájem zákazníků, set-top boxy jsme u našich dodavatelů doobjednali a na jejich další doskladnění právě čekáme. Do Česka nejsou na cestě standardně lodní dopravou, ale výjimečně letecky,“ vysvětlila.

Měníme i televize

Změna vysílacího standardu se v mnoha domácnostech stala také důvodem k výměně celé televize.

„Prodeje televizorů s technologií DVB-T2 meziročně stouply o více než 160 procent,“ sdělila Šedivá z Alza.cz. Stejný trend hlásí také z Electro Worldu. „Meziročně jsme v prodeji televizorů zaznamenali nárůst během října o 32 procent a během listopadu zatím o 60 procent,“ vypočítává Kovářík. Mall.cz pak prodeje televizorů spojuje s příchodem Vánoc. Zákazníci by podle Hobíkové mohli využít nový vysílací standard k podarování rodiny novým přístrojem.

Reklama

Doporučované