Hlavní obsah

Náhradní odlet lidí z evakuovaného letadla byl odložen kvůli výslechům

Reportáž z noční Ruzyně s ministrem Chovancem o tom, jak se vyšetřuje incident na letišti

 

Reklama

Boeing z Kanárských ostrovů do Varšavy nouzově přistál na staré Ruzyni kvůli hrozbě bomby. Na palubě byli většinou Poláci.

Článek

Stroj polské charterové společnosti dosedl na starém ruzyňském letišti pozdě večer, plochu okamžitě obklopily záchranářské a policejní vozy.

Policie po desáté večer potvrdila, že muž, který vyhrožoval výbuchem, byl rychle zatčen. „Byl z Polska, stejně jako téměř všichni na palubě," potvrdil Seznamu člověk z místa.

Plán toho, co bude s pasažéry, nečekaně uvězněnými na noc v Praze, se několikrát změnil. Zatímco české úřady začaly hledat pro cestující náhradní ubytování, dopravce mezitím domlouval náhradní letadlo z Paříže, které se mělo na Ruzyni objevit po půlnoci a odletět do Polska v sobotu nad ránem. "Nakonec byl náhradní odlet zrušen kvůli probíhajícím výslechům. Jasněji bude dopoledne," upřesnil v noci Seznamu tento zdroj.

Z audionahrávky na specializovaném webu www.liveatc.net vyplývá, že pilot vyslal věži nouzové hlášení: „Žádáme plnou pohotovost, asistenci pyrotechnické jednotky a protiteroristického týmu."

Podle informací Seznamu bylo 168 lidí, z toho šest členů posádky, z letadla společnosti Enter Air evakuováno několik desítek minut po nahlášení incidentu. „Bude probíhat standardní pyrotechnická prohlídka," popsal večer další postup zdroj z letiště.

Na starou Ruzyni v deset večer dorazili rovněž ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) a policejní prezident Tomáš Tuhý.

Podle ministra Chovance cestující, většinou z Polska, museli podstoupit standardní pasovou kontrolu a následně i výslech. „Děkuji policistům i hasičům, zásah byl vysoce profesionální," uvedl ministr v noci na svém twitterovém účtu.

Reklama

Související témata:

Doporučované