Hlavní obsah

Poplatek za komunální odpad bude Opava vybírat i za děti od 3 let

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

Poplatek za likvidaci komunálního odpadu budou v Opavě nově platit i děti od tří let. Dosud byly od této povinnosti osvobozeny.

Článek

Město zavedením poplatku řeší výpadek příjmů spojený s epidemií nového koronaviru. „Některé náklady už město není schopno stále sanovat. U komunálního odpadu se proto rozhodlo vrátit k platbě i za děti. Ta jim byla v uplynulých třech letech odpuštěna. Náklady na odpadové hospodářství města se totiž stále zvyšují, a to nejen díky velkému objemu odpadů, ale i třídění a svozu jednotlivých složek,“ uvedla mluvčí opavského magistrátu Lada Dobrovolná.

Děti do tří let budou podle mluvčí nadále od platby osvobozeny. Děti a mladiství od tří do 18 let zaplatí sníženou sazbu 300 korun za rok.

Pro dospělé je stejně jako v loňském roce stanoven poplatek na 660 korun. Tato výše poplatku přitom stále nepokryje skutečné náklady na celý systém nakládání s komunálním odpadem. „Pokud by měli Opavané zaplatit reálnou částku, pak by měl každý občan ročně odeslat na účet města více než tisícikorunu. Město stále danou oblast dotuje,“ vysvětlila Dobrovolná.

Roční náklady města související s komunálním odpadem se pohybují okolo 60 milionů korun. Poplatek musí obyvatelé města uhradit do konce května.

Reklama

Doporučované