Hlavní obsah

Poplatek za odpad v Jičíně by mohl zdražit o devět procent na 600 korun za osobu

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

Poplatek za svoz a likvidaci odpadu pro rok 2022 by se mohl v sedmnáctitisícovém Jičíně zvýšit o devět procent na 600 korun za dospělého člověka a rok z nynějších 552 korun. Zvýšení poplatku projednají zastupitelé 10. listopadu.

Článek

Zvýšení poplatku za svoz a likvidaci odpadů radnice zdůvodňuje růstem nákladů a také placením poplatku za ukládání směsného odpadu na skládku. Jičín naposledy poplatek za odpady zvyšoval k 1. lednu 2020 na dosud trvajících 552 korun. Předtím osm let činil v Jičíně poplatek 492 korun na osobu a rok.

„Navrženým zvýšením na 600 korun se chce město vyhnout případnému skokovému nárůstu poplatku v budoucnosti. Za prioritu město považuje třídění odpadů, bez něhož hrozí znatelný růst nákladů odpadového systému,“ uvedl mluvčí radnice Jan Jireš.

Nižší poplatek měli nadále platit obyvatelé čtvrti Popovice, kteří mají na svém území skládku a musejí snášet provoz s ní spojený. Od roku 2022 by měli platit 504 korun.

Město také hodlá od příštího roku opět zavést poplatek z ubytování.

V ostatních městech Královéhradeckého kraje činí letos základní odpadový poplatek v Hradci Králové 600 korun, v Rychnově nad Kněžnou 650 korun a v Trutnově 540 korun. V Náchodě činí základní poplatek 900 korun na osobu, ale platí pravidlo, že kdo zaplatí do konce února, hradí sníženou taxu 450 korun.

Jičínští zastupitelé také budou v listopadu rozhodovat o opětovném zavedení poplatku z pobytu. Podle doporučení radních by měl poplatek činit 20 korun za osobu a každý započatý den. Poplatek by měli platit návštěvníci města, městu by jej měli odvádět poskytovatelé ubytování. Zavedení poplatku radnice zdůvodňuje tím, že by se i turisté a návštěvníci města měli částečně podílet na hrazení provozních nákladů města, například za jeho úklid.

Ubytovací poplatek měl Jičín zaveden do roku 2008, pak byl zrušen. Debaty o opětovném zavedení poplatku se ve městě vedly poslední roky. Nakonec zastupitelé v lednu 2020 rozhodli, že dvacetikorunový poplatek se bude platit od dubna 2020. Po vypuknutí epidemie koronaviru na jaře 2020 zastupitelé čerstvě zavedený poplatek zase zrušili.

Reklama

Související témata:

Doporučované