Hlavní obsah

Poplatek za odpad v Litoměřicích po letech vzroste na 696 korun

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

Poplatek za svoz komunálního odpadu v Litoměřicích po čtrnácti letech vzroste. Doposud lidé platili 498 korun za osobu a rok, od roku 2021 to bude 696 korun.

Článek

Důvodem zdražení je zvýšení částky za skládkování a růst výdajů na nakládání s odpadem. Změnu ve čtvrtek po dlouhé debatě schválili zastupitelé.

Od poplatku mají být nadále osvobozeny děti do jednoho roku. Od roku 2021 se městům a obcím zvýší tzv. skládkovné. Zatímco nyní platí obce 1046 korun za tunu směsného komunálního odpadu a 1231 korun za tunu objemného odpadu, nově se tyto platby zvýší o 300 korun. „Zvýšení je vyvoláno změnou zákona o odpadech, který říká, že postupně tato částka vzroste ještě o další tisícikorunu,“ uvedl vedoucí odboru životního prostředí městského úřadu Pavel Gryndler.

Náklady města na nakládání s komunálním odpadem rostou. Zatímco loni město doplácelo devět milionů korun, letos to bude 13,5 milionu korun. Tento trend má pokračovat i v následujících letech, což má dopad do rozpočtu.

„Toto je typický příklad, kdy stát nechává na obcích, aby se v problému vymáchaly. Umíme perfektně separovat a třídíme dobře, ale co nám nejde, je recyklace, a tady zase stát zaspal,“ uvedl starosta a senátor Ladislav Chlupáč (ODS).

Někteří opoziční zastupitelé poukazovali na to, že pro lidi není motivace více třídit, pokud všichni platí stejně. „Nebyli jsme informováni o tom, že se něco takového chystá,“ řekla Lenka Simerská (Zelení a Piráti). Návrh na stažení bodu z programu zastupitelé neschválili.

Vedení radnice předložilo zastupitelům návrh o zvýšení poplatku ve dvou variantách, a to 744 korun za osobu ročně a 696 korun za osobu ročně. Pro nižší částku hlasovalo 16 zastupitelů, pět se zdrželo a pět bylo proti.

V Ústeckém kraji se poplatky za odpad různí. Například v Teplicích, Mostě a Ústí nad Labem jsou lidé od poplatku osvobozeni, v Děčíně platí 750 korun za osobu ročně a v Roudnici nad Labem 670 korun za osobu ročně. V Litvínově či Lovosicích je to 250 korun za osobu ročně.

Reklama

Doporučované