Hlavní obsah

Poprask mezi filmaři. Jak Ivo Mathé řešil pachuť po Lvech pro Masaryka

Rozhovor s prezidentem České filmové a televizní akademie Ivo Mathém.

 

Reklama

Prezident České filmové a televizní akademie Ivo Mathé v rozhovoru pro Seznam vysvětluje, jak se vůbec mohlo stát, že film, který šel do široké distribuce teprve před týdnem, získal chvíli předtím dvanáct cen za film loňského roku.

Článek

Kulturní skandál, kdy po slavnostním udělení historicky nejvyššího počtu Českých lvů pro film Masaryk padala slova jako ohýbání pravidel, levárna či podvod, zaměstnával v posledních dnech nejvíce prezidenta České filmové a televizní akademie Ivo Mathého.

Jak potvrdil v rozhovoru pro Seznam, že to asi nedopadne dobře, si začal uvědomovat už v druhé polovině ledna, kdy akademie oznámila nominace na České lvy za rok 2016. A Masaryk režiséra Julia Ševčíka jich sesbíral čtrnáct.

„Pár dní nato se v ulicích objevily billboardy s nápisem ‚v kinech od 9. března, předprodej zahájen‘,“ říká v rozhovoru Mathé. „To už v některých lidech vyvolalo nedobrý pocit, ale nemluvili o něm, v průběhu hlasování by to bylo nefér.“

O co šlo? Distributor Masaryka, firma Bioscop, uvedla prvních sedm představení filmu v posledních sedmi dnech loňského roku v pražském kině Lucerna. To byl pro filmovou akademii důkaz toho, že film si premiéru odbyl v loňském roce.

Uvedením sedmi představení totiž Masaryk naplnil pravidla Českého lva a automaticky spadl do cen za rok 2016. Jenže širokou distribuci, do všech kin po celé republice, měl Masaryk naplánovanou až na březen 2017 (pět dní po udílení cen). A právě tento postup distributora vyvolal negativní ohlas jako účelový marketingový tah, jak uvést do kin film ověnčený cenami (zaznívaly argumenty, že v loňské slabší filmové konkurenci měl Masaryk ceny téměř jisté).

Ivo Mathé ve videorozhovoru, který najdete nahoře v tomto textu, mimo jiné vysvětluje, zda bude nutné pro další ročníky měnit pravidla Českého lva a proč je téměř polovina členů filmové akademie pasivní a o udělení Lvů nehlasuje.

Zde se můžete podívat na rozhovor s režisérem filmu Masaryk:

Rozhovor s režisérem Juliem Ševčíkem.

Reklama

Související témata:

Doporučované