Hlavní obsah

Poprask na sociálních sítích: Adriana Krnáčová (ne)zmizela z webu ANO

Adriana Krnáčová.

Reklama

Začalo to zmínkou, že Adriana Krnáčová zmizela z Facebooku Andreje Babiše. A tedy podezřením, že ANO těsně před volbami chce z internetu vymazat končící primátorku.

Článek

Na neúspěšnou éru odcházející primátorky Krnáčové by ANO nejraději úplně zapomnělo. A v noci z neděle na pondělí to na českých sociálních sítích řadu hodin vypadalo, že Babišovo hnutí neoblíbenou političku „vymazalo docela“.

To, když uživatel Martin Jurica v neděli na Twitteru napsal: „Z Facebooku @AndrejBabis zmizely všechny příspěvky o Adrianě Krnáčové. Zůstal pouze jediný, z 8. března (o EET pro Uber).“

Zpráva okamžitě zarezonovala českým internetem. Jenže. V pondělí ráno na Babišově Facebooku bylo možné zmínky o Adrianě Krnáčové dohledat -  a to hned v několika příspěvcích od roku 2014 do roku 2016.

Nic se nikde nemazalo, tvrdí poradci

Juricovo podezření o „mazání na webu“ podporoval i fakt, že v pondělí ráno byl profil Adriany Krnáčové na oficiálním webu hnutí ANO nedostupný. Po kliknutí na něj se objevil jen nápis, že příspěvek není možné zobrazit.

Poradce primátorky Martin Vodička však odmítá, že by ze stránek byla dosluhující politička vymazána. „Není to pravda, jméno paní primátorky nikde nezmizelo. Šlo o mylnou informaci,“ uvedl poradce.

„Pisatel tweetu, ze kterého vycházíte, napsal nesmysl. Nic jsme nesmazali. Doporučuji třeba tento tweet, který jsme nepsali my, ani nikdo z našeho týmu. Někdo nezávislý si ale dal tu práci, aby to prověřil a uvedl na pravou míru,“ odpověděl na dotaz Seznamu PR manažer hnutí ANO Vladimír Vořechovský. A přiložil příspěvek, který konkrétní Babišovy posty dokládá:

Že nepátral dost pozorně, nakonec uznal i sám Jurica – tedy autor původního příspěvku na Twitteru. Po konfrontaci s tím, že se Krnáčová na Facebooku Andreje Babiše i hnutí ANO v pondělí objevuje, původní tweet z profilu odstranil.

"Důvod? Nelze doložit dalším zdrojem. Jediný ,zdroj‘ je moje paměť, a to ve chvíli, kdy ten status začal trendovat, už nestačí," vysvětlil v pondělí Seznamu smazání tweetu Jurica.

Stojí si za tím, že se na Babišově Facebooku mazalo.

"Šlo mi o posty z roku 2014, před volbami. Tam si pamatuji podobné ódy jako teď na Stuchlíka," naznačil, že se z Babišova profilu měly vytratit některé příspěvky velebící současnou primátorku.

Krnáčová jako inteligentní, rozvážná manažerka

Zmínek o Andree Krnáčové z roku 2014 našla redakce Seznamu v pondělí na jeho Facebooku pár – ve dvou z nich Babiš s Krnáčovou sliboval zkrášlit Václavské náměstí, ve třetím příspěvku jí těsně před volbami vyjadřoval podporu.

"Podporuji Adrianu Krnáčovou, protože je inteligentní, rozvážná manažerka a tvrdá urputná bojovnice proti korupci," napsal Babiš na sociální síť 10. října 2014.

Další dva příspěvky se týkají Václavského náměstí: „Šli jsme se s Adrianou Krnáčovou projít na Václavák. Chceme, aby byl už konečně místem setkávání Pražanů i turistů. La Rambla v Barceloně nebo Champs Elysées v Paříži, to jsou naše vzory. Malé kavárničky, lavičky, obchůdky a zeleň. Ne děvky, drogy a kasina. Projít se po Václavském náměstí by měla být radost. Třeba už za čtyři roky,“ snil například v jednom z nich o zkrášlení klíčového pražského náměstí před čtyřmi lety Babiš.

Romantické sliby z předchozí kampaně se bohužel rozpadly na prach, stejně jako spojenectví Babiše a Krnáčové. Jak drsná je realita na pražském Václavském náměstí dnes, popsali reportéři pro Seznam nedávno v investigativní reportáži:

Realita z roku 2018 v investigativní reportáži:

Další dvě krátké zmínky o Krnáčové se na Babišově profilu objevily až do roku 2016. Od té doby se už jen zrychloval její pád ze světa velké politiky i z výsluní šéfa hnutí ANO.

Reklama

Související témata:

Doporučované