Hlavní obsah

Poprask ve Washingtonu. Ministru obrany Mattisovi došla trpělivost s Trumpovou zahraniční politikou a odchází

Rezignace šéfa Pentagonu Jamese Mattise.Video: Klára Mališová, AP

 

Reklama

Závaží vyrovnávající na miskách vah americké administrativy neuvážené a nevypočitatelné kroky Donalda Trumpa bude zase o něco lehčí. Šéf Pentagonu James Mattis, považovaný za nejrespektovanější protiváhu amerického prezidenta, už dál nehodlá podporovat Trumpova rozhodnutí a v únoru odejde do důchodu. Jeho rozhodnutí přišlo pár hodin poté, co šéf Bílého domu oznámil stažení amerických vojáků ze Sýrie a co Trump začal zvažovat podobný krok i v případě afghánské mise.

Článek

Současný americký prezident používá v zásadě dva typy tweetů, jimiž oznamuje či komentuje odchody svých nejbližších spolupracovníků. Ty těžce dehonestující a pak ty, ze kterých čiší úcta a respekt. Právě tento druhý model zvolil Donald Trump pro oznámení odchodu ministra obrany Jamese Mattise. Je zajímavé, že hlava státu odcházejícímu ministrovi v první řadě poděkovala za to, že jí Mattis pomohl s přesvědčováním spojenců dodržovat své vojenské závazky. Bývalý uznávaný čtyřhvězdičkový generál americké námořní pěchoty, který neutralizoval největší Trumpovy excesy, byl k americkému prezidentovi dlouho pozoruhodně loajální. Prezidentovo rozhodnutí stáhnout ze Sýrie urychleně 2 000 amerických vojáků už ale James Mattis neunesl, resp. rezignoval poté, co se mu nepodařilo Trumpa přesvědčit o nutnosti vojáky v Sýrii ponechat.

Seznam Trumpových spolupracovníků, kteří se dobrovolně či nedobrovolně museli poroučet, získal další, a to mimořádně významnou, položku. S Mattisovým odchodem se počet relevantních osob, které mohou alespoň částečně „usměrňovat” prezidentovy kroky v zahraniční politice, snížil na dvě – Johna Boltona a Mikea Pompea. James Mattis ve svém rezignačním dopise naznačil zásadní rozdíly ve svém a prezidentově přístupu ke spojencům, partnerstvím a vojenským aliancím. Současně ale Mattis zdůraznil, že ozbrojené síly Spojených států nemůžou hrát roli „světového policajta”.

„Dokud byl Mattis ve funkci, měl jsem jistotu klidného spánku navzdory Trumpově bláznivosti,” prohlásil podle šéfredaktora časopisu The Atlantic Scotta Stossela nejmenovaný bývalý vysoký představitel Pentagonu. Odchod respektovaného ministra obrany, který se od dob irácké války pyšnil přezdívkou „Mad Dog”, vyvolal ve Spojených státech pozoruhodnou směsici nervozity, obav i zděšení. Řada politiků i analytiků se obává, že se zmatek v Trumpově zahraniční a bezpečnostní politice prohloubí a mohl by mít pro Spojené státy vážné následky. „Šokována a otřesena” je Mattisovým odchodem šéfka demokratické většiny ve Sněmovně reprezentantů Nancy Pelosiová. Za „strašidelné” označil poslední dění demokratický zástupce v senátním výboru pro zpravodajské služby Mark Warner, podle něhož byl Mattis „ostrůvkem stability v chaosu Trumpovy administrativy”.

Reklama

Doporučované