Hlavní obsah

Popraskané silnice a zřícená skála. Peru bojuje s následky osmistupňového zemětřesení

Ohnisko zemětřesení bylo zhruba 92 kilometrů východně od městečka Yurimaguas.Video: Karolína Štuková, Reuters

 

Reklama

Odlehlou část amazonské džungle v severním Peru zasáhlo zemětřesení, jehož otřesy podle americké geologické služby USGS dosáhly osmi stupňů. Místní úřady hlásí, že v některých oblastech se zřítily domy, bylo strženo elektrické vedení, spadl jeden most a zemětřesení poničilo silnice. Zemřel jeden člověk.

Článek

Prezident Peru Martín Vizcarra vyzval ke klidu a sdělil, že úřady postižené oblasti kontrolují. Na místo se pak vydal se svým týmem.

Ohnisko zemětřesení bylo zhruba 92 kilometrů východně od městečka Yurimaguas, kde žije kolem 63 000 lidí, a v hloubce 114 kilometrů.

Ricardo Seijas z národního centra pro záchranné operace uvedl, že jeden člověk zemřel, když se na dům v okresu Huarango zřítila skála. Podle předběžných zpráv úřadů bylo v sedmi provinciích raněno šest lidí a zřítilo se 27 domů. Zemětřesení dále poškodilo tři školy, tři nemocnice a dva kostely.

Jak napsala agentura AFP, čím hlouběji je ohnisko zemětřesení, tím jsou škody menší. Otřesy se ale v takovém případě šíří do větší vzdálenosti, což vysvětluje, proč je pocítili také v Ekvádoru, Kolumbii a Venezuele. V Peru chvění trvalo 127 vteřin a věděli o něm obyvatelé několika provincií i Limy.

Reklama

Související témata:

Doporučované