Hlavní obsah

Poprava afghánské aktivistky. Kulky jí úplně zničily obličej

Foto: ABACA, ČTK

Protest proti tomu, že byly dívky a ženy odstřiženy od možnosti vzdělávat se. Fotografie z Kábulu. Aktivismus je pro ženy v Afghánistánu mimořádně nebezpečný.

Reklama

V severoafghánském Mazáre Šarífu ozbrojenci zabili bojovnici za ženská práva a další tři ženy, potvrdilo v sobotu vládní islamistické hnutí Tálibán.

Článek

Devětadvacetiletá bojovnice za práva žen Fruzán Safíová byla pohřešována od 20. října. Šéf kulturního centra, v němž Safíová pracovala, řekl, že Fruzán doufala v rychlý odjezd z Afghánistánu, protože se bála o svou budoucnost pod vládou Tálibánu. Chtěla se také připojit ke svému snoubenci, rovněž aktivistovi, který z Afghánistánu uprchl již dříve.

Mrtvé tělo Safíové přinesli ve čtvrtek členové bezpečnostních sil Tálibánu do provinční nemocnice, kde ji identifikovali příbuzní.

„Poznali jsme ji podle oblečení. Kulky jí úplně zničily obličej,“ uvedla sestra oběti Rita, která je lékařka. „Měla střelná zranění po celém těle. Tolik, že se to ani nedalo spočítat - v hlavě, v srdci, v hrudníku, v ledvinách, v nohou. Zásnubní prsten a tašku jí někdo vzal,“ dodala.

Podle sestry Safíové koncem měsíce Fruzán někdo zavolal z anonymního telefonního čísla, řekl jí, aby si s sebou vzala důkazy o své aktivistické činnosti a vydala se do jistého domu. Ritině sestře to prý připadalo věrohodné - domnívala se, že vše souvisí s její žádostí o azyl v Německu. Dala tedy do tašky dokumenty, včetně univerzitního diplomu, a odešla z domova. Otec Safíové uvedl, že její tělo bylo nalezeno později v jámě za městem.

Místní představitel Tálibánu sdělil, že se Safíová mohla stát obětí osobního sporu a že policie případ vyšetřuje.

Podle listu Guardian si afghánské aktivistky stěžují, že je Tálibán pronásleduje a zdokonalil způsoby, jak proniknout do ženských skupin a jak ženy zastrašovat. Od nástupu Tálibánu k moci v polovině srpna ženy v Afghánistánu pořádají demonstrace proti omezování svých práv. Žádají právo na práci a na vzdělání.

Po srpnovém převzetí moci v Afghánistánu zakázal Tálibán starším dívkám chodit do škol a většina žen opět nesmí pracovat.

Islamistické hnutí slíbilo, že školy otevře, jakmile zajistí bezpečnost a přísné oddělení studentů od studentek. Agentura AFP k tomu napsala, že mnoho lidí pochybuje, že to Tálibán splní.

Ženy nejsou zastoupeny ani v nové vládě a nezastávají ani žádné vyšší státní pozice. Během jednoho z posledních pochodů, který se uskutečnil 26. října, proto Afghánky vyzývaly i mezinárodní společenství, aby vyvinulo kvůli porušování jejich práv větší tlak na Tálibán.

Aktivistka Zahra z Mazáre Šarífu deníku The Guardian řekla, že těchto protestů se účastnila i Safíová. „Do mého účtu na WhatsAppu pronikli hackeři. Už bych se teď neodvážila komunikovat na sociálních sítích,“ uvedla.

Reklama

Doporučované