Hlavní obsah

Popravy novinářů v Afghánistánu: Není zájem dopadnout vrahy

Svět bez obalu: Afghánský novinář, reportér Rádia Svobodná Evropa Mohammad Ilyas Dayee psal o obchodech s drogami. Mafie ho nechala zabít.Video: RFE/RL

 

Reklama

Reportér Rádia Svobodná Evropa Mohammad Dayee přinášel více než 10 let zprávy z provincie Helmand. Šlo o reportáže o obchodu s opiem, o Tálibánu i o problémech, se kterými se obyčejní Afghánci potýkají. Mafie ho nechala zabít.

Článek

12. listopadu 2020 byl Dayee ve městě Laškar Gah zabit bombou umístěnou v jeho automobilu. Bylo mu 33 let. Zanechal po sobě manželku a dceru a také velkou rodinu, která zahrnuje postiženého bratra, jenž byl těžce zraněn při jednom z bombových útoků.

Dayee patřil k předním afghánským reportérům a jeho smrt zasáhla celou zdejší novinářskou komunitu.

Zavraždění Mohammada Ilyase Dayeeho bylo ale jen jedním z mnoha útoků na afghánské novináře, které se v poslední době v Afghánistánu odehrály.

V prosinci 2020 byla ve východoafghánském Džalálábádu zastřelena televizní moderátorka a aktivistka za práva žen Malala Majvandová a zastřelen byl i její řidič. O čtyři měsíce později byly zastřeleny tři mladé ženy, které pracovaly pro stejnou televizní stanici jako zabitá moderátorka.

Prezident afghánského výboru pro bezpečnost novinářů Najib Sharifi tvrdí, že tyto vraždy mají odradit novináře od jejich důležité práce.

„Poslední útoky a hrozby násilím vůči novinářům mají závažné dopady na svobodu tisku a svobodu projevu v naší zemi. Je jimi oslabována schopnost médií efektivně pracovat. Způsobuje to, že řada novinářů uplatňuje při své práci kvůli obavám o svůj život značnou autocenzuru. Je tím ohrožována práce médií,“ říká Najib Sharifi.

K většině útoků na novináře se přihlásilo hnutí Tálibán nebo militantní skupina Islámský stát. Někteří afghánští pozorovatelé ale tvrdí, že policie dělá jen velmi málo pro to, aby konkrétní pachatele dopadla a postavila je před soud.

„Podle mého názoru, na základě informací, které mám, byli do jeho zabití zapojeni lidé, kteří pašují opium nebo obchodují s drogami. Patří sem velmi široký okruh lidí. Proto se tento případ příliš nevyšetřuje. Podle mých informací jsou do toho zapleteni i někteří vysoce postavení úředníci,“ tvrdí Ataullah Afghan, vedoucí rady provincie Helmand.

Připomíná, že k této vlně vražd novinářů došlo uprostřed nyní už pozastavených rozhovorů mezi afghánskou vládou a představiteli Tálibánu. Ve stejné době také Spojené státy oznámily svůj plán na stažení svých zbývajících vojáků z Afghánistánu v letošním roce. Sharifi říká, že si není jistý, zda potenciální mírová dohoda bude zohledňovat i bezpečnost a nezávislost tamních novinářů.

„Navrhli jsme během mírových rozhovorů opatření na ochranu svobody tisku a předali tento dokument všem stranám. Vláda ale neukázala dost odhodlání tento plán prosadit,“ říká Sharifi.

A ani vražda Mohammada Dayeeho vládu k dalším krokům nepřiměla.

„Útok na Ilyase Dayeeho, který byl mučedníkem, je útokem na svobodu projevu, útokem na všechny Afghánce. Protože Ilyas Dayee dával slovo všem těm, kteří by jinak nebyli slyšet,“ říká Ataullah Afghan.

I v atmosféře zastrašování a násilí pokračuje značná část afghánských novinářů v odkazu svého kolegy Dayeeho a nadále pracuje na nebezpečných tématech a reportážích.

Více naleznete v úvodním videu. Další reportáže z produkce Rádia Svobodná Evropa najdete zde.

A můžete nás sledovat také na Facebooku.

Reklama

Doporučované