Hlavní obsah

Popřel Trumpa. Ke zpomalení testování v USA nedochází, řekl epidemiolog

Foto: Profimedia.cz

Zleva Stephen Hahn, Brett Giroir, Anthony Fauci a Robert Redfield při slyšení před zdravotnickým výborem Sněmovny reprezentantů.

Reklama

Vakcína proti covid-19, rychlost testování, ale i dodržování pravidel ze strany prezidenta, to vše bylo tématem slyšení čtyř amerických odborníků na půdě Kongresu. Ti odmítli, že by po nich vláda požadovala zpomalení testování.

Článek

S rouškami na tváři, které odložila jen při výpovědi, se v úterý zúčastnila slyšení před zdravotnickým výborem Sněmovny reprezentantů čtveřice odborníků. Ředitel Národního ústavu pro alergie a infekční nemoci Anthony Fauci, ředitel Centra pro kontrolu a prevenci nemocí Robert Redfield, komisař Úřadu pro kontrolu potravin a léčiv Stephen Hahn a náměstek ministra zdravotnictví admirál Brett Giroir vypovídali k reakci USA na pandemii koronaviru.

Čtveřice mimo jiné reagovala na Trumpovo sobotní vystoupení v Oklahomě. Prezident tam svým podporovatelům oznámil, že „řekl svým lidem: zpomalte testování, prosím“, cituje prohlášení stanice CBS.

Fauci o tom, že by jemu, nebo některému z jeho kolegů podobný rozkaz někdo z vedení země udělil, podle svých slov neví. Stejně se vyjádřili i Redfield, Hahn a Giroir. „Je to naopak. Plánujeme provádět více testů, nikoli méně,“ uvedl Fauci.

Odborník ocenil lepšící se situaci v New Yorku, na oslavy je podle něj ale ještě brzy. „Příštích několik týdnů bude kritických vzhledem k tomu, co teď pozorujeme na Floridě, v Texasu nebo Arizoně,“ řekl Fauci. Ve Spojených státech aktuálně nárůst počtu nakažených hlásí polovina všech států, týdenní průměr nových případů nákazy podle analýzy stanice CNBC a Univerzity Johnse Hopkinse vzrostl o 30 procent.

Spojené státy podle Giroira aktuálně provádí okolo půl milionu testů denně, do podzimu se má země dostat na číslo 40 až 50 milionů testů za měsíc. Zástupce ministerstva zdravotnictví také uvedl, že stát podpoří výzkum a řešení rasových rozdílů při šíření koronaviru celkem 40 miliony dolarů. Podle Fauciho koronavirus Afroameričany zasáhl hned dvakrát, jednak kvůli profesím, ve kterých jsou viru více vystaveni, a jednak také kvůli celkově horšímu zdravotnímu stavu souvisejícímu s dostupností zdravotní péče. Na otázku, zda svůj vliv měl i institucionální rasismus, Fauci odpověděl, že ano. „Je zřejmé, že afroamerická společnost trpí rasismem velmi, velmi dlouhou dobu. Nedokážu si představit, že by to nepřispělo k horšímu vypořádání se s nákazou,“ uvedl lékař.

Obavy odborníci mají z případné druhé vlny nákazy. Ředitel CDC Redfield uved, že se především obává možného spojení druhé vlny nákazy a chřipkové sezony. „Vyzývám Američany, aby byli připraveni a aby se bez obav nechali očkovat proti chřipce,“ řekl Redfield zákonodárcům.

Podobně se vyjádřil i Giroir, který řekl, že je důležité, aby se lidé nechali očkovat proti chřipce. Mohlo by se tím podle něj zabránit až desítkám tisíc úmrtí. Ohledně vakcíny proti covid-19 Fauci řekl, že není otázkou, zda se vakcínu podaří vyvinout, ale kdy se tak stane. Podle svých slov je „opatrně optimistický“, že to bude ke konci letošního roku, informuje AP.

Redfield ve své řeči také připomněl, že nejúčinnějšími metodami v boji proti pandemii jsou i nadále sociální distancování, zakrývání nosu a úst a důkladné mytí rukou. Fauci následně odmítl komentovat fakt, že prezident Trump si na veřejnosti ústa a nos nezakrývá. Právě americká hlava státu byla častým důvodem ke střetu mezi poslanci a doktorem Faucim.

Na otázku republikánského kongresmana Davida McKinleyho, zda si myslí, že média s Trumpem „zacházela slušně“, Anthony Fauci reagoval, že jde o „neférovou otázku“ a že všichni v Bílém domě „dělají vše, co je v jejich silách“. McKinley se také ptal, jestli Fauci lituje toho, že prezidentovi neřekl dříve, aby doporučil lidem nosit roušky. Fauci odpověděl, že nošení roušek z počátku nedoporučoval, protože ochranných pomůcek nebyl dostatek ani pro zdravotnické pracovníky.

Prezident Trump v úterý dorazil na volební mítink do Arizony, tedy do jednoho ze států, kde se v posledních dnech zrychluje tempo šíření nákazy. Společně s Nevadou a Texasem v úterý ohlásila dosud největší denní přírůstek nově infikovaných od začátku pandemie. Trump ale opakovaně prohlašuje, že za rostoucím množstvím pozitivních nálezů na koronavirus stojí především vysoké počty testovaných. Tvrzení vyvrací agentura Reuters, podle jejích dat především rostou procenta vzorků, které vycházejí pozitivně. V Arizoně se koronavirus podle posledních dat potvrdí v každém pátém analyzovaném vzorku, na Floridě a v Utahu vychází pozitivních 11 procent testů a v Texasu deset procent.

Reklama

Související témata:

Doporučované