Hlavní obsah

Poprvé celý rozhovor se sestrou Stanislava Grosse: „Bratr se bál, že ho otrávili"

Následuje obsah vložený z jiného webu. Zde jej můžete přeskočit.

Ivana Karetová poskytla reportérům Seznamu první rozhovor o nemoci a smrti svého bratra Stanislava Grosse.

Přejít před obsah vložený z jiného webu.
 

Reklama

Ivana Karetová, sestra bývalého a dnes již zesnulého premiéra Stanislava Grosse, sedí nad hrnkem heřmánkového čaje ve svém domku v Praze Slivenci. V rozhovoru s reportéry Seznamu vzpomíná na to, jak se jí bratr svěřil se svou obavou, že se stal obětí zločinu.

Článek

„Jednou jsme spolu jeli v autě a já se ho napřímo zeptala. Strašně mě překvapilo, že to nevyvrátil, že mi řekl, že je to možné,“ říká Grossova sestra Ivana na otázku, zda se jí bratr svěřil se svými obavami, že byl otrávený. „Hrozně mě zarazilo, že mi to řekl. Asi o tom reálně přemýšlel.“

Rozhovor s Ivanou Karetovou vznikl v rámci natáčení investigativního cyklu Seznamu Zvláštní vyšetřování.

Foto: archiv

Stanislav Gross s rodiči a sestrou Ivanou. Snímek z rodinného archivu je z období Grossovy nemoci.

Stanislav Gross odešel z politiky na jaře 2005, když nedokázal veřejnosti uspokojivě vysvětlit, kde vzal peníze na pořízení svého bytu. O tři roky později si díky podivnému nákupu a rychlému prodeji akcií energetické firmy Moravia Energo připsal na účet 80 milionů korun.

Na podzim 2013 se Gross sestře poprvé svěřil se zdravotními problémy: Začal špatně ovládat ruce. „Od té doby jsme to dál rozvíjeli. Rozebírali jsme ty jeho zvýšené hodnoty těžkých kovů v krvi,“ vypráví Ivana Karetová. Šlo o arzén, methylrtuť a kadmium. Konkrétní hodnoty ale Grossova sestra nezná, neví ani, v které laboratoři si bratr nechal testy dělat.

„Chtěl, abych hledala informace na internetu"

Později se ke Grossovým problémům s hybností rukou přidaly potíže s dalšími svaly, nakonec i s řečí a dýcháním. Zákeřné amyotrofické laterální skleróze (ALS) Stanislav Gross podlehl v dubnu 2015. V pětačtyřiceti letech.

Ivana Karetová říká, že jí Stanislav Gross požádal, aby mu pomohla zjistit, jak se mu mohli dostat do krve zvýšeného hodnoty těžkých kovů. „Chtěl po mně, abych se prokousávala internetem a zjistila, z čeho to mohlo být. Vím, že jsem to tehdy vytiskla a dala jsem mu to přečíst,“ vzpomíná Grossova sestra. Na detaily si už nepamatuje, s pohnutím v hlase říká: „Mám to období trochu v mlze.“

Otazníky, které Grossově sestře zůstaly kolem bratrovy smrti, mohou být ale dány tím, že má dodnes málo informací. S vdovou Šárkou přestaly komunikovat.

Šárka Grossová se v rozhovoru pro Seznam vyjádřila k manželovým obavám z otravy velmi jednoznačně: „Pro mě je to naprostá blbost. Ničím takovým se nezabýval, to by mi o tom řekl. Aspoň si myslím.“

V krátkém telefonickém rozhovoru ještě dodala, že si její manžel nechával dělat „na všechno tisíce testů, protože hledal příčinu“. „Ale x doktorů, nejen jeden, mu potvrdili bohužel naprosto jasnou diagnózu.“

Z rozhovoru je poznat, že pro Šárku Grossovu jde o uzavřenou kapitolu, kterou nemíní otevírat – ani kvůli pochybnostem dalších lidí, kterým se Gross svěřoval. „Já prostě už chci doufat, že to tak není, nebo věřím, že to tak není,“ říká Grossová na otázku, jestli chorobu ALS u něj nemohla vyvolat právě vyšší dávka těžkých kovů.

Pořad Zvláštní vyšetřování si můžete pustit zde:

Reklama

Doporučované