Hlavní obsah

Poprvé od roku 2016 začaly mírové rozhovory o Jemenu, hostí je Švédsko

Ve Švédsku započalo mírové jednání o Jemenu.Video: Jolana Humpálová, Reuters

 

Reklama

Švédská ministryně zahraničí Margot Wallströmová zahájila mírové rozhovory o Jemenu ve švédském městečku Rimbo. Rozhovorů, které mají být nepřímé, se účastní oba zástupci konfliktu, a to jak jemenská vláda, tak i povstalecká šíitská skupina Húsíů. Diplomatické jednání se koná pod záštitou OSN.

Článek

Současný jemenský konflikt trvá již čtyři roky a uvrhl tuto arabskou zemi do hluboké humanitární krize. Naposledy se mírové rozhovory o Jemenu konaly v roce 2016 v Kuvajtu. Tehdy ale byly neúspěšné.

Wallströmová řekla, že katastrofu v Jemenu je třeba co nejdříve ukončit. Vyzvala jemenskou vládu, vedenou ministrem zahraničí Chálidem Jamáním, i šíitské povstalce k oboustraným poctivým jednáním. Popřála oběma účastníkům konfliktu odvahu a také to, aby dospěli ke kompromisu. Mírová konference se koná v městečku Rimbo severně od Stockholmu.

Hlavním smyslem probíhajících mírových rozhovorů je vytvořit klima důvěry mezi oběma aktéry a začít hledat politické řešení krize. OSN podle agentury AP nečeká rychlý postup jednání, ale přála by si, aby rozhovory přinesly aspoň dílčí pokrok v řešení horšící se humanitární situace Jemenu.

Zmocněnec OSN pro Jemen Martin Griffiths, který má být prostředníkem mezi oběma stranami, na úvod zmínil očekávání probíhajících rozhovorů. Griffiths oznámil, že chce, aby se jednalo o celkové omezení bojů, otevření letiště v Saná a zpřístupnění Jemenu dodavatelům humanitární pomoci. Příští dny podle něj budou „milníkem konfliktu”. „Neodcházejte z rozhovorů, umožněte nám pracovat v dobré víře,“ řekl Griffiths oběma stranám. Připomněl také, že ještě před rozhovory se vláda a povstalci dohodli na výměně zajatců, což umožní sjednocení tisíců rodin.

Tyto oboustranné vstřícné kroky zajistily diplomatické podmínky pro právě probíhající konferenci ve Švédsku. Snaha o podobné setkání znepřátelených stran proběhla již letos v září ve Švýcarsku. Tehdy OSN svolala do Ženevy taktéž zástupce obou znepřátelených táborů jemenských bojů. Šíitští povstalci na ně ale nedorazili a delegace jemenské vlády na ně v Ženevě čekala marně.

Jemen je devastován od vypuknutí války v roce 2015. Spory vznikly poté, co povstalecká šíitská skupina Húsíů převzala kontrolu nad západní částí země. Rebelové vyhnali mezinárodně uznávaného jemenského prezidenta Hádího. Postavila se proti nim arabská koalice v čele se Saúdskou Arábií, kterou podporují západní státy. Šíitští rebelové jsou podporováni Íránem, ve kterém žije významný počet šíitských muslimů.

Válka v Jemenu si vyžádala už tisíce lidských životů, poslední, asi dva roky staré údaje OSN hovoří o 10 000 obětech. Některé zdroje odhadují, že v tomto konfliktu zemřelo na 50 000 Jemenců. Až 14 milionům Jemenců, tedy zhruba polovině obyvatel této arabské země, hrozí podle OSN hladomor.

Reklama

Doporučované