Hlavní obsah

Poprvé od Zemanova projevu. Prezident na nikoho neútočil, jen řekl pravdu, prohlásil jeho mluvčí

Tisková konference mluvčího prezidenta Jiřího Ovčáčka.Video: Seznam, Seznam Zprávy

 

Reklama

Mluvčí Hradu Jiří Ovčáček mluví o prioritách prezidenta Miloše Zemana.

Článek

Poprvé od inaugurace prezidenta Miloše Zemana vystoupil na veřejnosti jeho mluvčí Jiří Ovčáček a poprvé komentoval její průběh, kdy během projevu Miloše Zemana několik politiků na protest opustilo Vladislavský sál.

„Reakce některých politiků mi přišla prudká a nevhodná,” řekl Ovčáček na adresu těch, co odešli předčasně z inaugurace. Podle něj prezident Zeman jen pojmenoval správnými slovy to, co se skutečně děje. „Na nikoho neútočil, už vůbec ne na svobodu slova, jen popsal, co dělal pan Bakala a co dělají jeho média, která nejsou nestranná,” tvrdil na tiskové konferenci Ovčáček. Všem doporučoval, aby si znovu inaugurační projev přečetli (jeho záznam níže ve videu v tomto článku).

Ovčáček mluvil také o postojích prezidenta k aktuálním otázkám české a zahraniční politiky.

Prezident Miloš Zeman vyčká na oficiální potvrzení z Číny, že jeho poradce a předseda představenstva CEFC China Energy Jie Ťien-ming byl zadržen. Pokud potvrzení dostane, bude konat, řekl také na tiskové konferenci na dotaz Seznamu prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček. CEFC ani čínské úřady dosud zatčení vlivného byznysmena nepotvrdily. CEFC si před časem vybrala Českou republiku jako sídlo svých evropských aktivit, v Česku zároveň koupila podíly v několika firmách. Zeman Jie Ťien-minga také jmenoval svým zvláštním poradcem. Tím stále zůstává.

"Jsme svědky různých spekulací, z čínské strany jsme doposud neobdrželi oficiální potvrzení toho, že byl zadržen. Pokud budeme mít v rukou toto oficiální potvrzení, budeme samozřejmě konat," naznačil Ovčáček další postup Zemana.

Jie Ťien-ming, kterého Zeman jmenoval svým ekonomickým poradcem v roce 2015, byl v Číně podle médií zatčen v polovině února. Vyšetřován má být kvůli podezření z ekonomické kriminality.

Skupina CEFC působí především v energetice, financích a průmyslu. Podle vlastních údajů je největší soukromou společností v Šanghaji a sedmou největší privátní firmou v Číně. Na počátku března se objevily spekulace, že vedení a provoz společnosti CEFC China Energy převzala investiční agentura, která spadá pod vládu v Šanghaji. Mluvčí CEFC China Energy však agentuře Reuters řekl, že firmu o převzetí nikdo neinformoval a že ji nadále řídí současný management.

Reklama

Doporučované