Hlavní obsah

Poprvé v historii poletí na ISS jen turisté. Lístek stojí přes miliardu

Firma SpaceX začíná trénovat, a to hned na astronautech NASA. Dva má na ISS vynést už za dva měsíce.Video: Jan Marek, Youtube.com

 

Reklama

Výlet na Mezinárodní vesmírnou stanici pro turisty má ještě dvě volná místa, píše list The New York Times. Pro většinu lidí to má ale prostý háček – lístek stojí přes miliardu korun. Jeden nadšenec se už však Elonu Muskovi upsal.

Článek

Desítky milionů dolarů za desetidenní pobyt na Mezinárodní vesmírné stanici – dva dny strávené na cestě a osm pak přímo v prostorách ISS sdílených s astronauty, píše magazín The Verge.

Jedna turistická letenka stojí přesně 55 milionů dolarů, což v přepočtu dělá 1,25 miliardy korun. V prodeji jsou celkem tři a kupcům zajistí místa v kosmické lodi Crew Dragon kalifornské společnosti SpaceX.

Lístky na ISS nabízené Axiomem na vesmírnou loď firmy SpaceX.

Už příští rok

Výlet pro veřejnost na Mezinárodní vesmírnou stanici organizuje texaská firma Axiom Space, která jinak spolupracuje i s americkým úřadem NASA. Momentálně pro SpaceX zajišťuje nábor zákazníků a logistické zajištění akce. Motory rakety Falcon 9 by se podle ní mohly zažehnout v druhé půlce příští roku.

Komerční dobývání ISS

Oba podniky, SpaceX i Axiom, jsou soukromé, a mohlo by tak jít o historicky vůbec první zcela komerční vesmírný let na zemskou oběžnou dráhu. Nemluvě o návštěvě ISS, na které už v minulosti turisté sice byli – konkrétně sedm lidí mezi lety 2001 a 2009, z nich jeden dvakrát, připomíná i deník New York Post. Tehdy ale ani zdaleka nešlo o zcela soukromý výlet.

Historicky první čistě komerční let na zemskou oběžnou dráhu.

Další vesmírná cestovka v oboru Space Adventures minulým návštěvníkům stanice vždy zajistila pouze jedno místo v letu. Ve všech případech šlo o ruskou kosmickou loď Sojuz, v níž dotyčná osoba seděla mezi dvěma astronauty, kteří tam letěli plnit své povinnosti, a stroj i misi tak měly na starost výhradně vládní agentury.

Turisté s dohledem: astronauty nesmí rušit

Axiom už v lodi SpaceX nicméně zvládla obsadit jedno místo. Letenku za 1,25 miliardy korun „drží v ruce“ anonymní kupec. Další dva turisty na ISS stále hledá. Čtvrté místo v kosmické lodi každopádně patří profesionálovi – astronautovi z texaské soukromé firmy, který bude fungovat jako velitel letu, dohlížet na bezpečí výletníků a třeba i na to, aby na stanici nezasahovali do práce stálé šestičlenné posádky, dodává list The New York Times.

Jednu letenku už si „někdo“ koupil.

Trénink na astronautech

Mezitím firma amerického miliardáře Elona Muska dál testuje novou verzi kosmické lodi Crew Dragon, kterou budovala posledních několik let. V úterý rovněž oznámila, že v květnu chce na její palubě na Mezinárodní vesmírnou stanici zkušebně dopravit dva astronauty NASA přinejmenším na dvoudenní návštěvu, píše zpravodajský web CNBC.

Americký vesmírný úřad do korábu SpaceX investoval 3,1 miliardy dolarů, a to výměnou za závazek firmy poslat loď na šest misí k ISS – při každé z nich čtyři astronauty NASA vypraví na stanici a čtyři zase doveze zpět, přičemž za každé místo agentura k uvedené částce zaplatí navíc stejnou cenu jako turisté, tedy 55 milionů dolarů, uvádí server Space.com.

Zkušební let s astronauty NASA v květnu.

Užitečné s příjemným. Byznysem k byznysu

Právě tato smlouva s americkým Národním úřadem pro letectví a kosmonautiku o dopravování jeho inženýrů a vědců na stanici se stala pro Muskovu společnost inspirací a výchozím bodem k vesmírnému turistickému byznysu.

Stejným způsobem už předtím SpaceX využila kontraktu o poskytování komerčních zásobovacích služeb pro ISS prostřednictvím své nákladní lodi Dragon. Raketa Falcon 9 při startech s ní zároveň vynáší na oběžnou dráhu desítky družic pro satelitní síť společnosti. Prozatímní plán počítá až se 12 tisíci satelity.

Turisté mají obletět i Zemi

Minulý měsíc tak třeba SpaceX oznámila také partnerství se zmíněnou vesmírnou cestovkou Space Adventures. Někdy závěrem příštího roku nebo začátkem 2022 chtějí firmy podle listu The New York Times dopravit čtyři turisty na oběžnou dráhu a obletět s nimi Zemi. Bližší detaily nebo cenu ale zatím neuvedly.

Plány konkurence. Zatím mají nižší nebo žádné cíle

To třeba konkurenční Virgin Galactic britského miliardáře Richarda Bransona chce sama dostat turisty do kosmu už letos – se suborbitální lodí VSS Unity míří ale „pouze“ ke hranici vesmíru, tedy do výšky asi 80 kilometrů. Pro srovnání – ISS krouží kolem Země ve vzdálenosti přibližně 400 kilometrů. Firma tak prodávala i levnější lístky – za čtvrt milionu dolarů jeden.

V závodě miliardářů o dobytí vesmíru, který každý bere po svém, je také nejbohatší člověk planety Jeff Bezos a jeho firma Blue Origin. Ten ale své plány pro počet turistů, datum jejich cesty nebo cenu letenky na rovněž suborbitální raketě New Shepard stále ještě nespecifikoval, patrně kvůli probíhajícímu vývoji.

Reklama

Doporučované