Hlavní obsah

Poprvé v historii vypluje loď s alternativním pohonem bez posádky. Mayflower 21. století přepluje Atlantik příští rok

Takto vypadá Mayflower Autonomous Ship.Video: Karolína Štuková

 

Reklama

V roce 2020 se chystá velká výprava ze starého kontinentu do Nového světa. Solární a plně autonomní loď Mayflower přepluje Atlantik z Anglie do Massachusetts.

Článek

Mayflower Autonomous Ship (MAS) vypluje z přístavu v Plymouthu ve Velké Británii v září 2020.

Její plavba se uskuteční k příležitosti 400. výročí poutní lodi, která v roce 1620 přivedla evropské osadníky do Ameriky.

Technologická firma IBM, která na projektu spolupracuje, pro loď poskytla systémy umělé inteligence.

Elegantní design

Tento trimaran s futuristickým designem je konceptem plavidla s vlastním pohonem Mayflower Autonomous Research. Loď je poháněna elektromotory na solární a větrnou energii.

MAS se skládá ze tří částí – hlavního trupu a dvou menších částí, které fungují hlavně jako stabilizace plavidla.

Loď funguje na sluneční a větrnou energii a v případě potřeby má také záložní pohon na naftu. Trup lodi je v současné době ve výstavbě v polském Gdaňsku a má dorazit do Plymouthu v únoru příštího roku.

„Na lodi bez cestujících se otevírají obrovské možnosti, s nimiž je možné výhodně naložit – lidé nemusí nikde spát, není třeba nikde skladovat jídlo a vodu – všechny tyto věci zmizí,” řekl ředitel projektu Brett Phaneuf.

Zmínil také, že mnoho plavidel už dnes funguje na automatizovaném systému. Stále však udržují základní posádku.

Tým bude dohlížet na jeho cestu z kontrolního střediska v Plymouthu a v případě nouze může navíc převzít na lodi kontrolu.

Poutní cesta

Před 400 lety – 6. září 1620 – Mayflower odplula z přístavu v Plymouthu do Massachusetts. Na palubě plulo 102 cestujících a asi 30 členů posádky. Loď plánuje zopakovat stejnou cestu jako dříve Mayflower – jen bez cestujících a posádky. Tým, který na projektu pracuje, předpokládá, že plavba nepřekročí dva týdny. Bude totiž provádět výzkum v oblasti meteorologie, oceánografie a klimatologie. Zároveň skrze ni budou vědci získávat důležité poznatky v oblasti využití obnovitelných zdrojů energie v lodní dopravě a robotickém řízení.

Reklama

Související témata:

Doporučované