Hlavní obsah

Poprvé za dekády opouští astronaut prestižní výcvik NASA

Video: Wikimedia.org, Youtube.com

 

Reklama

Američan, který usiloval o to stát se astronautem, opuští prestižní trénink NASA. Stalo se tak poprvé za posledních 50 let. Kandidát Robb Kulin byl mezi 12 vybranými z více než 18 tisíc zájemců.

Článek

Poprvé za padesát let opouští aspirant na pozici astronauta prestižní výcvik NASA. Robb Kulin patřil mezi 12 nových astronautů vybraných loni v létě z celkem 18 300 zájemců. Kandidát odstoupil uprostřed svého dvouletého tréninku, NASA ale důvody jeho odchodu nezveřejnila. Jeho rezignace vejde v platnost v pátek.

Kulin předtím pracoval ve společnosti SpaceX, založené Elonem Muskem, kde působil jako manažer. Ve vesmírné společnosti strávil více než šest let. Poslední astronauti ve výcviku, kteří z NASA odstoupili, tak učinili v roce 1968. Zda NASA bude za Kulina hledat náhradu, není jasné.

Když byl Kulin vybrán mezi budoucí astronauty, uvedl, že by jednou rád letěl komerční lodí, kterou pomáhal sestrojit. Ty by mohly s americkými astronauty na palubě začít létat na jaře 2019. NASA začátkem srpna představila jména členů posádky, kteří do nového stroje od Boeingu a SpaceX usednou.

Reklama

Doporučované