Hlavní obsah

Poprvé za deset let se nezvýšil počet případů malárie. Vědci se ale obávají nového boomu

Výskyt malárie ve světě.Video: Valérie Dvořáková, AP, Reuters

 

Reklama

Výskyt malárie se v současnosti nezvyšuje, odborníci se ale obávají, že bez investic a prevence léčby se krizový stav z roku 2016 vrátí. Ještě před dvěma lety byla ohrožena polovina světové populace.

Článek

Počet případů malárie se aktuálně celosvětově nezvyšuje - a je tomu tak poprvé za deset let. Ještě v roce 2016 byla smrtelnou nemocí ohrožena více než polovina populace.

Odborníci, spolu s kterými se angažuje také například zakladatel společnosti Microsoft Bill Gates, vyzvali k řešení případu zástupce zemí na jednání Commonwealthu v Londýně. Experti varují před návratem krizového stavu před dvěma lety, pokud nedojde k preventivnímu opatření a investování do léčby malárie.

I přestože v mnoha oblastech se výskyt nemoci snižuje nebo je stabilní, v Africe, jihovýchodní Asii nebo v některých částech Ameriky je potřeba obezřetnosti. Počet onemocnění se zejména v těchto místech během uplynulých let zvyšoval.

Součástí problému jsou komáři a parazité, kteří nemoc způsobují a také šíří. V rozhovoru pro rozhlasovou stanici BBC Bill Gates uvedl, že komáři se začali přizpůsobovat svému přirozenému prostředí, ale cílem odborníků je stále snížit případy malárie na polovinu.

Gates také řekl, že s novým finančním obnosem bude možné lépe dohlížet na šíření nemoci, a doufá, že se do boje proti malárii zapojí také „velcí vědci”. „Tohle zabíjí stovky tisíc dětí v Africe, takže pokud nedojde k velkému pokroku, nebude to tím, co Africe dlužíme,” řekl Gates pro BBC.

Lékaři teď testují novou vakcínu ve vybraných oblastech Afriky. Jejím účinkem by mělo být snížení případů o polovinu v dalších pěti letech. Vývoj léku však vyžaduje čas a peníze. Britská vláda tak uvedla, že v následujících třech letech investuje do léčby malárie 500 milionů liber každý rok. Angažovat se chce také nadace Bill & Melinda Gates Foundation, která chce do roku 2023 pomoci částkou jedna miliarda liber.

Nemocné děti jsou pro komáry sladší

Studie britských vědců také ukázala, že děti infikované malárií mají pro komáry sladkou vůni, a proto je hmyz také více napadá. Komáři mají o vážně nemocné děti největší zájem. To by podle vědců mohlo pomoci v jejich úsilí zabránit šíření parazita.

„Ukázalo se, že u lidí s malárií dochází ke změně produkce klíčových chemikálií pokožkou - a tento nový infikovaný zápach se zdá být pro komára mnohem atraktivnější,“ uvedla doktorka a hlavní autorka studie Ailie Robinsonová.

Reklama

Doporučované