Hlavní obsah

Poptávka po zlatě je nejslabší za 11 let. Pro Čechy ale platí pravý opak

Foto: David Gray, Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Reklama

Zlatý trh po úspěšných měsících zamrzl. Poptávka je nejslabší za posledních 11 let.

Článek

Celosvětová poptávka po zlatě ve třetím čtvrtletí klesla o 19 procent na 892,3 tuny. Centrální banky přitom poprvé za deset let zlato prodávaly, uvedla ve čtvrtek Světová rada pro zlato (WGC).

Finance ve formě zlatých náušnic

Kvůli koronavirové pandemii se téměř zastavil prodej šperků, který je obvykle největším zdrojem poptávky po zlatě. Poptávka šperkařského sektoru se tak meziročně snížila o 29 procent. Ve třetím čtvrtletí se ale trh začal mírně zotavovat, včetně poptávky v Číně a Indii, které patří mezi největší spotřebitele kovu. Proti předchozímu čtvrtletí tak poptávka mírně vzrostla.

Pokles poptávky od šperkařů ve světě kompenzovali alespoň částečně investoři, kteří nakupovali zlato, jež je považováno za bezpečné úložiště hodnoty. Poptávka po zlatě jako investici tak vzrostla o 21 procent, z toho poptávka po zlatých cihlách a mincích o 49 procent a nákupy burzovně obchodovaných fondů ETF o pět procent. Zájem fondů o zlato ale proti předchozímu čtvrtletí prudce klesl. To přispělo ke snížení ceny zlata zhruba na 1 900 dolarů za troyskou unci z 2 072,5 dolaru v srpnu.

Zlato – pro Čechy druhá nejbezpečnější investice

V České republice jarní trend zvýšené poptávky po investičním zlatě naopak pokračuje a objem prodeje je stále minimálně dvojnásobný proti loňsku, řekl předseda představenstva obchodní firmy Golden Gate CZ Libor Brůna.

Poptávka podle něj nekolísala přes prázdniny, nemění se při uvolňování ani při uzavírání ekonomiky. Investoři teď vybírají krátkodobé zisky, očekávají snížení ceny zlata a zároveň vyhlížejí, co se stane po amerických prezidentských volbách. Tento i příští rok ale budou ve znamení růstu ceny i poptávky po zlatě, dodal Brůna.

Češi drahé kovy vnímají jako zajímavou investici, alespoň podle jednatele společnosti EKKA-Gold Ivana Tománka. „Do zlata a stříbra se stále více investuje. Vidíme, že Češi reagují na informace o rostoucí ceně. V časech s nízkou pořizovací cenou vnímá veřejnost vzácné kovy okrajově a k investici se má jen málo klientů,“ řekl pro Seznam Zprávy.

„Poptávku po bezpečných investicích odstartovala pandemie koronaviru a následně centrální banky, jež snížily sazby na nulu a některé – například ECB – drží sazby v záporu,“ vysvětlil zvýšený zájem o investice pro Seznam Zprávy Roland Schubert, manažer investiční skupiny WOOD & Company.

Investoři – ať už v Česku, nebo ve světě – jednoduše považují zlato za bezpečné úložiště peněz v období ekonomické či politické nejistoty. „Lidé chtějí bezpečí a právě teď představuje bezpečí zlato,“ uvedl podle agentury Bloomberg analytik Bob Haberkorn ze společnosti RJO Futures.

Nejvíc se zlato nakupuje v Uzbekistánu

Centrální banky ve třetím čtvrtletí v čistém vyjádření prodaly 12,1 tuny zlata, před rokem naopak 141,9 tuny kovu nakoupily. Nejvíce k prodeji přispěly centrální banky Uzbekistánu a Turecka, čtvrtletní prodej ale poprvé za 13 let vykázala i ruská centrální banka. Nákup zlata centrálními bankami v posledních letech byl naopak pro zlato oporou.

Finanční ústav Citigroup minulý měsíc předpověděl, že poptávka od centrálních bank se znovu zotaví příští rok. V letech 2018 a 2019 byly nákupy centrálních bank téměř rekordní, upozornila agentura Bloomberg.

Podle analytičky WGC Louise Streetové není překvapivé, když za současné hospodářské situace banky sahají do svých zlatých rezerv. Téměř veškerý prodej podle ní pocházel od bank, které nakupují z domácích zdrojů, a využily tak výhody vysokých cen zlata v době, kdy jsou státní rozpočty jejich zemí napjaté.

Reklama

Doporučované