Hlavní obsah

Popularita curlingu v Česku roste, v Praze stojí dvě specializované haly

Ráno na gauči navštívil Martin Bukovský, PR manažer Českého svazu curlingu.Video: Kamila Bejlková

 

Reklama

Původně skotský sport, který vznikl jako zimní kratochvíle na zamrzlých jezerech už v 16. století, se do Česka dostal až o 300 let později. Český svaz curlingu existuje od roku 1990.

Článek

Pro české hráče curlingu je nejideálnějším místem na trénink Praha, kde existují dvě specializované haly. V jiných případech může posloužit i hokejový led, ten se však nejprve musí takzvaně „napeblovat" – na bezchybně rovný a čistý led se nanáší kapičky vody, díky kterým získá strukturu vhodnou pro skluz curlingových kamenů.

Mladí nadšenci začínají trénovat asi od osmi let věku. Kromě tréninku na ledě, ke kterému je potřeba curlingová obuv, tedy jedna bota s kluzkým a jedna bota s hrubých povrchem, koště na zahřívání ledu a téměř dvacetikilové kameny, je nutná i příprava mimo led. Při ní se musí sportovci zaměřit na trénování fyzického výkonu, během jedné hry totiž „curler" zamete více než kilometr ledu.

„Na sebe není potřeba nic tak teplého, i když je v hale okolo pěti až deseti stupňů. Když se mete, tak se totiž hráč dost zahřeje. Pak to vypadá překvapivě, že tam jsou hráči v krátkých rukávech,” doplňuje Martin Bukovský z Českého svazu curlingu.

Na celý rozhovor se podívejte v úvodním videu nad článkem. Jde o rozhovor z pořadu Ráno na gauči, který můžete sledovat každý všední den od 7:00 v celoplošné Televizi Seznam.

Jak ji naladit? Poradí praktický návod.

Reklama

Související témata:

Doporučované