Hlavní obsah

Popularita diktátora Stalina je v Rusku rekordní

Popularita sovětského diktátora Stalina je v Rusku rekordní.

 

Reklama

Josif Stalin má podle historiků na svědomí miliony životů sovětských občanů, i tak na něj ale téměř polovina Rusů vzpomíná v dobrém.

Článek

Podle průzkumu nezávislého sociologického střediska Levada Stalinova oblíbenost roste. S „nadšením", „úctou" či „sympatiemi" k němu přistupuje 46 procent dotázaných Rusů. Ještě v březnu v roce 2006 to bylo jen 37 procent. Oblíbenost sovětského vůdce Stalina je tak od roku 2001 nejvyšší.

„Čím vyhrocenější je situace v zemi a čím horším problémům čelí stát, tím více v masách roste poptávka po drsných vůdcích. Za liberálnějších dob tyto nálady opadají. Nyní jsme ale v konfliktu se Západem, v novém kole studené války, a proto vidíme růst sympatií k takovým postavám,” vysvětlil výsledky průzkumu sociolog Alexej Graždankin z Levady.

Rusům se podle těchto zjištění ještě víc než Stalin zamlouvá sovětský vůdce Leonid Brežněv a zejména nynější prezident Vladimir Putin. Brežněvova obliba za posledních 11 let stoupla z 39 na 47 procent, Putinova ze 76 na 83 procent.

Nejlépe za Putina a Brežněva

Podle jiného průzkumu Levady si skoro třetina Rusů myslí, že za Putina se v Rusku žije nejlépe za posledních 100 let. Ale 29 procent označilo za ideální éru dobu Brežněvovy vlády, jež je kritiky označována za období, které nakonec vyústilo v pád komunismu a rozpad sovětského impéria.

Z dřívějších vůdců naopak nemají v Rusku rádi Nikitu Chruščova, Borise Jelcina a Michaila Gorbačova, kteří se svého času snažili o liberalizaci politického systému.

Reklama

Doporučované