Hlavní obsah

Populární chatovací aplikace má v Rusku utrum. Odmítla úřadům poskytnout osobní data uživatelů

Majitel sítě se soudního jednání nezúčastnil. Video: Reuters

 

Reklama

Komunikační službu Telegram v pátek zakázal ruský soud. Ruským úřadům, které po firmě rozšifrovaná data uživatelů požadují pod záminkou boje proti terorismu, odmítla informace poskytnout.

Článek

Moskevský soud v pátek nařídil po celém Rusku zablokovat přístup k šifrované chatovací aplikaci Telegram. Uvedla to agentura AFP. Důvodem zákazu je podle ní odmítnutí společnosti poskytnout klíče k rozšifrování dat svých uživatelů. Majitel služby už přislíbil, že zákaz bude možné obejít a síť bude v Rusku fungovat i nadále.

O přístup k uživatelským datům Telegramu usiluje ruská tajná služba FSB. Ta argumentuje tím, že síť používali ke komunikaci třeba pachatelé dubnového atentátu v petrohradském metru, který si vyžádal 16 mrtvých.

Telegram minulý týden zažalovala ruská státní agentura Roskomnadzor, hlavní cenzurní a dozorový orgán státu. Ve čtvrtek varovala, že nařízení bude po verdiktu soudu uplatňováno „s okamžitou platností“. Zakladatel společnosti, Rus Pavel Durov se pátečního soudního jednání neúčastnil. Rozsudek považoval za předem jasný.

Podle údajů z letošního března má Telegram 200 milionů měsíčních aktivních uživatelů. Durov, který stojí i za nejrozšířenější ruskou sociální sítí VKontakte, již dříve řekl, že poskytnutí přístupu k šifrovaným zprávám uživatelů odporuje 23. článku ruské ústavy ohledně práva na listovní tajemství. Upozornil také na to, že provozovatel služby žádný šifrovací klíč nemá, neboť si je vytváří zařízení uživatelů.

Durov zároveň slíbil, že Telegram využije zabudované metody, které umožní zákaz obejít. Připustil ale, že nemůže zaručit její stoprocentní dostupnost a že Telegram může fungovat pomaleji. Závěrem zopakoval, že důvěrné údaje „nejsou na prodej“ a že „lidská práva nesmějí být ohrožena kvůli strachu či chamtivosti“.

Reklama

Doporučované