Hlavní obsah

Populární nemocnice, kde se vyšetřovala korupce za desítky milionů, má nového ředitele

Předchozí ředitel Oliva byl z Nemocnice Na Homolce v červenci odvolán.

Reklama

Novým ředitelem pražské Nemocnice Na Homolce byl podle očekávání jmenován kladenský manažer Petr Polouček.

Článek

Novým ředitelem pražské Nemocnice Na Homolce byl podle očekávání jmenován dosavadní ředitel kladenské krajské nemocnice Petr Polouček.

Jeho pravděpodobné jmenování avizoval už před několika týdny Seznam poté, co z výběrové komise unikly neoficiální výsledky konkursu.

Do známé pražské nemocnice, která se v minulých letech stala místem vyšetřování rozsáhlé korupce kolem někdejšího ředitele Vladimíra Dbalého, nastoupí Petr Polouček 15. listopadu

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) i vzhledem k této minulosti očekává, že se nový ředitel zaměří na hospodaření nemocnice a veřejné zakázky.

Výběrová komise Poloučka doporučila ze 17 kandidátů.

Video: Exředitel Homolky Dbalý byl odsouzen na 9 let za korupci

Video: Hanuš Hanslík, Seznam Zprávy

Nemocnice, která se potýká s řadou problémů, potřebuje podle ministra zkušeného manažera.

Poslední ředitel Homolky Ivan Oliva (nastoupil po zmíněném Vladimíru Dbalém) rezignoval letos v červenci kvůli výsledkům kontroly.

Podle dříve zveřejněného auditu utratila Homolka nehospodárně 3,4 miliardy korun. Kromě toho téměř 354 milionů korun vydala neoprávněně.

Ivan Oliva jako krizový manažer měl za úkol ukončit kritizované nákupy přes dceřiné společnosti, které nemocnici umožňovaly vyhýbat se zadávání veřejných zakázek a snížit její dluhy na úvěrech a pokutách od finančního úřadu.

Podle Olivy při jeho nástupu nemocnice dlužila asi 250 milionů korun. Loni skončila v zisku 16,9 milionu korun, zaplatila i 23,1 milionu korun za splátky pokut. Podle kontroly Nejvyššího kontrolního úřadu ale nemocnice v nákupech léků chybovala i v letech 2014 až 2016.

Ministr Olivu kritizoval, že postupuje příliš pomalu, a poslal do nemocnice další kontrolu. V lednu snížil managementu odměny na polovinu a pohrozil personálními změnami. Oliva nakonec v červenci sám rezignoval.

Polouček dosud působil jako ředitel Oblastní nemocnice Kladno, kterou podle ministra v krátké době vyvedl z vážné ekonomické krize, a předtím jako náměstek ředitele Oblastní nemocnice Příbram. Vystudoval 1. lékařskou fakultu Univerzity Karlovy, specializoval se na hrudní chirurgii.

Reklama

Doporučované