Hlavní obsah

Pořad Linka 112 bude řešit Rada pro rozhlasové a televizní vysílání

Před pořadem Linka 112 varují policisté, hasiči i záchranáři.Video: Josef Mačí, Seznam Zprávy

 

Reklama

Rada pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV) eviduje na pořad Linka 112 čtyři stížnosti. Zabývat se jím bude 18. prosince.

Článek

Televize Prima vysílá od 3. prosince seriál Linka 112. V každém díle řeší dispečerky na tísňovém čísle fiktivní nouzová volání. Seriál se ale odehrává ve zdánlivě reálných kulisách, a to se nelíbí záchranářům, hasičům, ani policistům. Všechny složky se od pořadu distancovaly. Hlavně kvůli chybám, které se v dosavadních dílech objevily.

Seriálem se bude zabývat i Rada pro rozhlasové a televizní vysílání. Obrátilo se na ni hned několik lidí. Třeba záchranáři z Plzeňského kraje se nelíbí, že se seriál tváří jako realita. „Dle mého názoru tímto pořadem televize Prima ohrožuje laickou veřejnost, protože ukazuje nereálné a nesmyslné postupy a předkládá je jako závazné a fungující,“ píše ve stížnosti.

Na postupy dispečerek si u Rady stěžoval i velitel dobrovolné jednotky požární ochrany z Pardubického kraje Luboš Sobotka. „Divák, pokud tomuto uvěří, může být ovlivněn při rozhodování, kdy použít složky Integrovaného záchranného systému a tím pádem se může ohrozit na zdraví či životě,“ myslí si.

„K dnešnímu dni evidujeme čtyři stížnosti, jimiž se Rada bude zabývat na 21. zasedání dne 18. prosince,“ říká předseda RRTV Ivan Krejčí.

Prima se ale hájí tím, že jde o vyprávění dramatických situací, které mohou zároveň diváky poučit. „Televize Prima věří, že tímto pořadem dokáže šířit osvětu mezi veřejností při poskytování první pomoci,“ říká Klára Kotábová z FTV Prima.

Třeba podle Zdravotnické záchranné služby Praha však pořad „zcela zásadně odporuje realitě."

Dispečerky tísňové linky na rozdíl od seriálu přepojují v případě zdravotních komplikací volajícího okamžitě na záchrannou službu, veškeré kroky provádějí elektronicky a rozhodně nekomunikují s posádkami, to je úkolem jednotlivých operačních center. Záchranáři rovněž upozorňují, aby lidé v případě zdravotních problémů okamžitě volali na číslo 155.

„Hovor není přepojován, jako je tomu v případě linky 112, ušetříte tak drahocenné vteřiny, které hrají při záchraně lidských životů zásadní roli,“ uvádí mluvčí ZZS Praha Jana Poštová.

RRTV ale říká, že nemůže vysílatele nutit, aby se v dramatizovaném seriálu držel striktně reality.

„Pořad není pořadem zpravodajským ani politicko-publicistickým, nevztahují se tak na něj zásady objektivity a vyváženosti, respektive povinnost, aby divák nebyl záměrné uváděn v omyl. Z hlediska působnosti Rady tudíž neexistují možnosti, jak proti takovému pořadu zasáhnout,“ dodává Krejčí.

Linka 112 volně navazuje na seriál s podobným konceptem Policie v akci. Seriál sledoval osudy policejních jednotek a jejich fiktivní případy. I na něj chodily Radě stížnosti, vždy je ale odložila.

Jak uvádí RRTV, z hlediska faktů může kontrolovat pouze zpravodajství a publicistiku. Prima dostala například v roce 2014 pokutu 100 tisíc korun za vysílání nesprávných a neověřených informací v reportáži o policejní razii ve vydavatelství Mladá fronta. Nejčastěji ale Rada pokutuje reklamní sdělení, nebo ohrožení dětského diváka nevhodnými záběry.

Od předchozího seriálu Policie v akci se Police ČR distancovala. V pořadu ale hráli i skuteční policisté. Potrestání však za účinkování v seriálu nebyli.

Reálnou tísňovou linku 112 má v Česku na starosti Hasičský záchranný sbor (HZS). Televize Prima sice uvádí, že se v seriálu „objevují skuteční profesionálové“, mluvčí hasičů to ale odmítá.

„Jsme výrazně menší sbor než policisté. Operátorky jsou navíc ve služebním poměru. Bez svolení nadřízeného si tak až na výjimky nemohou přivydělávat. V momentě, kdyby se na to přišlo, by operátorka přišla na hodinu o práci,“ dodává mluvčí HZS Nicole Zaoralová.

Reklama

Doporučované