Hlavní obsah

Pořád nic nevíme, stěžují si poslanci po jednání o Hamáčkovi

Foto: Jan Mihaliček, Seznam Zprávy

Ministr vnitra a předseda ČSSD Jan Hamáček

Reklama

Poslanci po více než dvou hodinách uzavřeného jednání ve Sněmovně oznámili, že šéfové tajných služeb nevystoupili s žádnými informacemi. Poslanci si také stěžovali, že se dnes nic nového nedozvěděli.

Článek

Poslanec a starosta Prahy 7 Jan Čižinský po uzavřeném jednání Sněmovny Seznam Zprávám řekl, že nikdo z přítomných šéfů tajných služeb poslancům nic neřekl. Pouze prý za všechny vystoupil ředitel Úřadu pro zahraniční styky a informace (ÚZSI) Marek Šimandl a řekl, že se všichni odvolávají na paragraf 14 zákona o zpravodajských službách. Proto poslancům na plénu nic neřekli.

„Bohužel vystoupili jenom s odkazem na paragraf 14 zákona o zpravodajských službách, že mohou mluvit pouze na komisích. Vystoupil pouze pan ředitel Šimandl,“ řekl Seznam Zprávám po jednání poslanec Čižinský. Na jednání se podle svých slov nedozvěděl nic nového. „Bylo to vlastně úplně stejné, co se týče informací, prakticky se nikdo nic nedozvěděl,“ dodává poslanec.

Bartošek: Premiér na řadu otázek neodpověděl

Poslanec Jan Bartošek (KDU-ČSL) po jednání řekl, že věří tomu, že komise pro kontrolu činnosti zpravodajských služeb o věci debatovat budou. Popsal také, jak vypadalo vystoupení premiéra Andreje Babiše (ANO).

„Vystoupení pana premiéra bylo spíš popisné bez toho, aby šel do detailu, takže svou povinnost před Poslaneckou sněmovnou splnil, každopádně na řadu otázek neodpověděl,“ nastínil Bartošek to, co řekl premiér za zavřenými dveřmi.

Předseda SPD Tomio Okamura po jednání doplnil, že předseda vlády mluvil jen pár minut. „Vystoupení pana premiéra bylo velmi krátké, v řádu minut a žádné zásadní informace, nové informace tam nepadly,“ řekl Okamura ve Sněmovně po jednání.

„Prakticky jsme se opět nedozvěděli nic nového a zásadního pro vysvětlení plánované cesty Jana Hamáčka do Moskvy. Pan ministr Hamáček ani pan premiér celou cestu a její účel nebyli schopni věrohodně vysvětlit, “ uvedla předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová.

Vláda by teď měla podle Sněmovny uložit tajným službám a policii, aby prošetřily únik informací v případu Vrbětice. Poslanci se na tom usnesli po neveřejném jednání.

Seznam Zprávy v úterý přinesly informaci, že vicepremiér a ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) chtěl na plánované cestě do Moskvy vyměnit informace související s útokem na muniční sklady ve Vrběticích na Zlínsku v roce 2014 za dodávky vakcíny proti covidu-19 Sputnik V a uspořádání summitu amerického a ruského prezidenta v Praze.

Ministr vnitra Hamáček na tiskové konferenci ve středu řekl, že se nedočkal žádných svědectví a důkazů, že by se dopustil skutků, o nichž přinesly svědectví Seznam Zprávy. Zažaluje proto autory textu a po vydavateli Seznam Zpráv chce v civilním řízení odškodné 10 milionů korun.

„Reakce Jana Hamáčka přichází ve chvíli, kdy ještě na uzavřeném jednání Poslanecké sněmovny nevystoupili klíčoví aktéři schůzky na Ministerstvu vnitra ze dne 15. dubna. Jejich veřejná vyjádření, na která se odkazuje Jan Hamáček, nevyvrátila informace obsažené v textu Seznam Zpráv. Seznam Zprávy jsou připraveny pravdivost svých zjištění prokázat v případném soudním řízení,“ uvedl v reakci na tiskovou konferenci Jana Hamáčka šéfredaktor Seznam Zpráv Jiří Kubík.

Reklama

Doporučované