Hlavní obsah

Pořádal večírky a eventy. Dnes pro Evropu vyrábí stojany na dezinfekci

V párty stanu vznikají dezinfekční stojany pro světové firmy.

Reklama

Firma Borovka event pořádala večírky, plesy a konference. S tím je ale konec. Bez jakékoliv zkušenosti se strojařinou se její majitel vrhl na výrobu dezinfekčních stojanů. V párty stanu dnes vyrábí pro celou Evropu.

Článek

Ve dvaceti letech si David Borovka založil živnostenský list a spolu se svou manželkou se pustli do pořádání večírků či konferencí. A dařilo se jim. Po čtrnácti letech se dostali mezi špičku a ročně zajištovali 270 akcí. Jenže pak přišla pandemie.

Nedostatkové komponenty

„Jakmile na konci března přišel lockdown, vyhlásili jsme čtrnáctidenní dovolenou a čekali, co bude dál. Od začátku jsem ale někde v kostech tušil, že tohle bude pro náš obor hodně velký průšvih,“ říká Borovka. Začal se tedy rozhlížet jiným směrem a právě v tu chvíli začala Škoda Auto poptávat dodávku 400 dezinfekčních stojanů. V té době bylo nemožné je sehnat.

„Neměli jsme do té doby se strojírenstvím žádnou zkušenost, ale věděli jsem, že i my sami jsme schopní produkty navrhovat a vyrábět si je. Tady ale nebyl čas. Výroba musela začít maximálně druhý den. Takže jsem celou noc kreslil návrhy prvních stojanů a ráno byl na světě 3D model. Ten jsem on-line prezentoval nákupnímu oddělení Škoda Auto,“ vzpomíná Borovka s tím, že v tu chvíli ho vůbec nenapadlo, že sehnat všechny potřebné komponenty pro výrobu bude v lockdownu dost problém.

David Borovka s manželkou dnes místo organizování večírků vyrábí stojany.

První návrh se automobilce líbil, firma Davida Borovky proto vyrobila prototyp a druhý den ho on sám osobně vezl ukázat do Mladé Boleslavi. Tam objednávku okamžitě zdvojnásobili a než David Borovka dojel z Boleslavi domů - do Českých Budějovic, už zdvojnásobená objednávka se ještě jednou zdvojnásobila.

Výroba v párty stanu

„Měli jsme na stole objednávku na obrovské množství stojanů, ale neměli jsme žádné komponenty a žádné zkušenosti s výrobou. Při pořádání eventů jsme ale zvyklí, že neexistuje, aby něco nešlo. Ihned jsme postavili naše párty stany a vytvořili v nich provizorní fabriku. Poprosili jsme o pomoc všechny zvukaře, osvětlovače a techniky, kteří pro nás dříve pracovali externě a byli aktuálně bez práce. Díky nim jsme dokázali za měsíc vyrobit ve stanu 4000 kusů stojanů,“ říká Borovka.

Z eventové firmy se tak stal první výrobce nášlapných mechanických ocelových dezinfekčních stojanů v Evropě.

„Největší problém nebyla naše výroba, ale zajištění stejných dávkovacích pumpiček a drobných komponentů,“ dodává Borovka.

Z párty stanu do Evropy

Firma nezůstala u jednoho modelu. Přišly nové návrhy stojanů na dezinfekci a s nimi i noví zákazníci. „Zhruba dva měsíce zpět jsme uvedli na trh i celonerezové provedení pro exteriérové účely měst, obcí, městských částí,“ dodává Borovka s tím, že od konce března se výroba dezinfekčních stojanů nezastavila. Pracovní tým se rozšířil, firma stále vyrábí zhruba tisíc kusů měsíčně a vyváží je do 13 zemí světa.

V Česku je používá třeba ZOO Praha, Ikea nebo Renault, ve Švýcarsku například obchody HM nebo Hugo Boss.

I tak se ale David Borovka těší, až se opět vrátí ke své původní profesi. „Náš primární obor spadl na absolutní dno a bohužel za 6 měsíců se situace jen zhoršuje. Bohužel nás všechny ministerstva stále spíše přehlíží, než by někdo debatoval o pomoci tomuto oboru a případném restartu práce pro 150 tisíc lidí, kteří chtějí pracovat,“ říká Borovka.

Reklama

Doporučované