Hlavní obsah

Pořádala „Kávy s Jarkou“. 70 tisíc na odměnách ji neminulo

Jaroslava Pokorná Jermanová uměla úředníky zaplatit. Ale jenom některé.

Reklama

Dosud neznámá čísla: I loni brali VIP úředníci pod Jermanovou statisícové odměny.

Článek

Článek si můžete poslechnout také v audioverzi.

Hana Mastrini měla loni náročný červen. Jako ředitelka hejtmančiny kanceláře zorganizovala pro svou nadřízenou Jaroslavu Pokornou Jermanovou (ANO) propagační akci Na kávu s Jarkou. Tlumočila na mezinárodní videokonferenci. Uspořádala hejtmančino setkání s lidmi v Rakovníku, předání výroční krajské ceny a zorganizovala akci pro dětské domovy.

Její plat s náročnou prací počítal a ředitelka kanceláře brala měsíčně 75 tisíc korun, přesto však hejtmanka práci na výše uvedených úkolech ohodnotila další velkorysou částkou - odměnou ve výši 70 tisíc korun.

Jde o jeden z příběhů velkorysého odměňování vybraných úředníků z éry hejtmanky Pokorné Jermanové, které Seznam Zprávy odkrývají už druhým rokem. Bylo doloženo, že skupina VIP úředníků blízkých hejtmance dosáhla díky speciálním bonusům a různým příplatkům až na příjmy mezi 120 až 150 tisíci měsíčně.

A Ministerstvo financí letos na jaře na základě podrobného auditu prohlásilo, že kraj v tomto směru porušoval zákony.

Seznam Zprávy nyní nově získaly údaje o platech, odměnách a důvodech přiznání mimořádných prémií u vybraných úředníků ještě v dalším roce 2020: V posledním, kdy hejtmanka Pokorná Jermanová ve středních Čechách vládla.

Právě na tohle období se zmíněná kontrola Ministerstva financí zaměřila. Výsledky byly anonymní - bez uvedení konkrétních jmen zaměstnanců, avšak redakce nyní jména zjistila dotazem podaným podle informačního zákona.

Údaje mimo jiné ukazují, že například zmíněná vedoucí hejtmančiny kanceláře Mastrini měla měsíčně příjem zhruba 75 tisíc korun a že odměna ve výši 60 až 70 tisíc korun nebyla ojedinělá, ale pravidelná.

„Odměny v neobvyklé výši“

Podle oficiálního zdůvodnění dostávala Hana Mastrini odměny právě za zorganizování „Kávy s Jarkou“, za „nadstandardní plnění úkolů“, za zvládnutí návštěvy předsedy vlády Andreje Babiše (ANO) v kraji nebo za „úspěšnou realizaci akce První miminko Středočeského kraje“.

Problém je, že podle ministerských kontrolorů takové důvody nelze přijmout. Podle zákona může dostat úředník prémie jen za mimořádnou a skvěle zvládnutou práci, která jde nad rámec jeho povinností. Kontroloři z dat kraje nevyčetli, že by o něco takového v případě ředitelky hejtmančiny kanceláře šlo. Navíc i výše odměny je podle kontroly nepřiměřená.

„Bylo zjištěno, že některé odměny byly vyplaceny v neobvyklé výši,“ stojí v závěrech kontroly.

Mastrini ani Jermanová, která kandiduje jako trojka ANO na středočeské kandidátce v říjnových sněmovních volbách, se k výsledkům kontroly nevyjádřily.

Podobné chyby se našly u dalších úředníků. Bývalý zástupce ředitele krajského úřadu Roman Šubert měl loni i s odměnami v průměru 193 tisíc měsíčně. Za „mimořádnou práci na projektech Chytrý venkov“, za zvládnutí pandemie nebo za přípravy mezinárodní konference.

Ani Šubert na žádost o rozhovor o odměnách nereagoval.

Stejně jako dnes už bývalý ředitel Jiří Holub, který o odměnách pro podřízené rozhodoval. A sám měl loni průměrný měsíční příjem přes 211 tisíc.

Odměny mu psala přímo hejtmanka Pokorná Jermanová a zmiňuje v nich mimo jiné zvládnutí koronavirové epidemie, projekt digitální mapy kraje nebo to, že se Holubovi podařilo nenavyšovat počet zaměstnanců úřadu.

Může přijít trest

Ředitel Holub vedení úřadu opustil po loňských volbách, v nichž se stala novou hejtmankou Petra Pecková (STAN). Ta systém odměn osekala a zveřejnila jména nadstandardně placených úředníků, což do té doby kraj vedený Jaroslavou Pokornou Jermanovou vytrvale odmítal.

Částky vyplacené VIP úředníkům v roce 2020 také dokládají, že na Středočeském kraji panovaly stejné poměry jako v letech 2018 a 2019. Za tyto roky Seznam Zprávy už dříve zveřejnily sérii článků o horentních platech i bonusech některých zaměstnanců kraje. Teď se ukazuje, že jsou to stejní lidé, kteří brali velké peníze i loni. Včetně ředitele Holuba, jeho zástupce Šuberta a ředitelky kanceláře Mastrini.

Celé tři roky tak na krajském úřadu existovala skupina úředníků s mnohem vyššími příjmy, než měli ostatní. Zatímco někteří vedoucí úředníci měli čtvrtletní odměny kolem 15 tisíc, jiní mohli počítat se 60 až 80 tisíci.

Je možné, že vyplácení odměn nezůstane bez postihu. Ministerstvo financí totiž nedávno předalo výsledky svého auditu Státnímu úřadu inspekce práce, který může rozhodnout o pokutě. „Nyní se obdrženým podnětem zabývá,“ potvrdila mluvčí Ministerstva financí Anna Vaske.

Reklama

Doporučované