Hlavní obsah

Pořadatelé plánují po roční pauze tradiční Noc divadel

Foto: Jan Mihaliček, Seznam Zprávy

Národní divadlo.

Reklama

Tradičně třetí listopadovou sobotu se letos 20. listopadu uskuteční Noc divadel, letos s podtitulem Fresh Air.

Článek

Zúčastněná divadla představí novinky na svých scénách, novátorské přístupy či reflexi pandemické situace, která citelně zasáhla živou kulturu. „Největší divadelní svátek v Evropě opět nabídne noční prohlídky, divadelní dílny, diskuse s tvůrci, představení a performance – zdarma nebo za symbolické vstupné,“ za pořadatele informovala Eliška Míkovcová.

Institut umění – Divadelní ústav také po roční přestávce otevře své sídlo jako hlavní festivalové infocentrum. Program akce bude zveřejněn 1. listopadu na www.nocdivadel.cz. Na většinu akcí bude třeba rezervace.

V loňském roce se Noc divadel konala převážně jen virtuálně, dřívější ročníky přilákaly kolem 50.000 návštěvníků.

„Pro letošní ročník Noci divadel jsme zvolili motto Fresh Air. Věříme, že více než roční improvizace divadelních umělců i organizací vynucená omezeními a uzávěrami provozu vnese i do akce, jako je Noc divadel, nové impulsy, nápady a postupy,“ uvedla Martina Pecková Černá z Institutu umění – Divadelního ústavu, který Noc divadel v ČR od roku 2013 koordinuje.

Noc divadel je součástí mezinárodního projektu European Theatre Night, který v roce 2008 začal v Chorvatsku. Myšlenka společného divadelního svátku se postupně rozšířila do více než desítky evropských zemí. Česká Noc divadel je největší akcí v rámci European Theatre Night.

Reklama

Související témata:

Doporučované